2017.06.21.
19:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szakácskönyv születik?!

Szakácskönyv születik?!

- A kézirattól a megjelenésig -

A Két kor gyermeke c. könyvem a családomról és a közigazgatási pályafutásomról szólt. Korábban csak szakmai publikációm[i] és egyetemi tankönyvem[ii] jelent meg, így a „Két kor gyermeké”-vel közíróként debütálhattam 2012-ben. A szakácskönyv írás ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor az ELTE-ről – 16 évi vezető tanári tevékenység után – kirúgtak, és a letettem az európai uniós követelményeknek is megfelelő szakácsvizsgát. A vizsgára készülés jegyében 106 ételreceptet főztem meg, úgy, ahogy a szakiskolában tanítják.

Azt vettem észre a szakácskodás tanulása közben, hogy sokkal jobban főzök, ha saját kezűleg leírom a receptet, mert a „könyvből főzés” gyengébben ment. Így hát a sok gyakorlás alatt sok-sok receptet írtam kézzel, sőt, amikor fejből főztem a családnak, a barátaimnak, akkor utólag a receptírással igazoltam a főzésem finomságát. Két nagy doboznyi recept cédula gyűlt össze az évek alatt, míg a szakácskönyvírás ötlete átfordult konkrét elhatározássá.

Aki figyelemmel kísérte A szavazatok erejével c. blogomat[iii] - több ezer olvasóm volt és van -, az megfigyelhette, hogy a választási és közigazgatási szakértői eredeti szakmám mellett egyre többször főztem elektronikusan. Nos, a kézírásos cédulákból, és a blog posztokból alakult ki a szakácskönyvem törzsszövege. Aki már látott egy kazalnyi cédulát és több mint ezer blogbejegyzést, az könnyen elképzelheti a rendcsinálás sziszifuszi munkáját! A rendrakásban, a struktúra és végsősoron a tartalomjegyzék elkészítésében nagy segítségemre volt feleségem, Kiss Katalin.

Ma reggel, 10 órakor a kinyomtatott kézirattal lefényképezkedtünk, és elindultunk a kiadóba.

A Noran Libro kiadó[iv] vezetője Körössy P. József fogadott minket és a kéziratot. Röviden ismertettem a szakácskönyv koncepcióját (van ilyen?), és elszánásunkat arra, hogy a negatív kritikát is pozitívan fogadjuk. Csöndes bíztatás volt a válasz. Egy rövid udvariassági látogatásra fogadott minket Kocsis András Sándor a Kossuth Kiadó igazgatója is. „A szakácskönyvek piacán túlkínálat van…” fogalmazta meg elsőre az álláspontját, amellyel nem okozott lelki gyönyöröket nekünk.

A kézirat ott maradt, mi hazajöttünk, és várjuk az írásban érkező választ a megjelenésre.

A ma megkezdett „Szakácskönyv születik?!” sorozatot addig folytatom, amíg a szakácskönyv megjelenik vagy …?!

 



[i] Pártok és választások, 1990.

 

[ii] Választás és választási rendszerek, 2000.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv születik?!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7612611909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása