2017.05.29.
13:49

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hagyományos ételek - megújulva

Budaörsi sajtos gombóc, tejszínes zöldséglevessel

Mitől budaörsi a gombóc? Jogos a kérdése azoknak, akiknek nem volt sváb felmenőjük vagy Budaörsön házuk az Ófaluban.

Budaörsön 1720-tól sváb bevándorlók, gazdasági menekültek telepedtek le, mert a török uralom alatt a helyben élő szerb lakosságot elpusztították vagy elmenekültek a lakosok arra, amerre a szemük látott.

A betelepülő svábok alakították ki a falu szerkezetét, az utak, ma is arra vezetnek, amerre ők kitaposták, a templom is ott áll, ahová építették.

 A budaörsi sváb telkek és a rajta álló házak zártak. A házak elülső fala az utca szélén áll, nincsenek előkertek. A kerítések tömörek, nem látni be az utcáról se a kertbe, se a tiszta szobába. A telek hosszúkás, elöl a lakóház, hozzáragasztva a nyári konyha, mögötte az istálló, majd a veteményeskert. Az istállóban a szegényeknek egy, a tehetősebbeknek több tehene kérődzött.

A nagymamám azt mondta mindig: „Addig jó, amig nem kell a szomszédba menni a tejért!” Így válik érthetővé, hogy mit jelent a budaörsi módra készült étel. A gyerekek reggel meleg tejet ittak, a férfiak este aludttejet kaptak, paprikáskrumplit a végén tejjel hígították, a pulykahúst tejben áztatták, a főzeléket liszttel-tejföllel sűrítették, az ecetes fejes salátára tejfölt kanalaztak, a főtt tésztára túrót tettek, a maradék tejből sajtot készítettek, a vajat (a tojással együtt) a piacra vitték.

A svábok másik alap élelmiszere a krumpli volt. Minden kertben megtermelték a burgonyát saját fogyasztásra és a disznónak. Krumpli önmagában, a levesben, a főzelékben, a tésztában!

Nemzeti ételeket alkot a burgonya: sváb, német, szlovák, tót, horvát, szerb, román, holott csak azt jelenti, hogy a szegény emberek eledele.

A krumpligombóc elkészítése egyszerű: a hámozott és kockázott krumplit megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. (A főzőléből egy litert félreteszünk.) Összetörjük a krumplit, egy kevés lisztet adunk hozzá, 1-2 tojást belekeverünk. Gyúrjuk vagy kerítünk egy embert, aki gyúrja helyettünk. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy ne ragadjon a tészta a kezünkhöz. Ha túl keményre készítettük, akkor hozzáadunk a főzőlisztből egy keveset. (Ha most híg lett, akkor lisztet adunk hozzá, ha újra kemény lesz, akkor a falhoz vágjuk, és új projektet kezdünk.) Kis gombócokat (max. 2 cm átmérőjűeket) kerekítünk a tésztából. A főzővízben – forrás után – 2 percig forraljuk a gombócokat. (Sok idő nem kell, mert főtt krumpliból készítettük a gombócokat, csak a lisztnek kell átfőnie.)

A gombócokat egy lapos edénybe vagy tepsibe helyezzük. Bőségesen teszünk rá tejfölt (25%), majd nagy marék reszelt sajtot összekeverünk 2 egész tojással, és a gombok tetejére simítjuk. 250 fok C melegen sötét sárgára – világos barnára pirítjuk.

A tejszínes zöldségleves elkészítését azzal kezdjük, hogy megpucoljuk és kockázzuk a sárgarépát, a zellert, a paszternákot, és ami a kezünk ügyébe esik. Kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük vízzel. Ha megpuhult, akkor hozzáadjuk az 1-2 dl tejszínt (30%). Teáspohárban, levescsészében tálaljuk kísérőnek a budaörsi sajtos gombóc mellé.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr2112548235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása