2017.05.11.
21:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Wellington alezredes

 

A „Wellington bélszín” a húsok hadseregében a tábornok. A bélszín ára önmagában is pénztárcába markoló, még jön hozzá primőr bébi spenót és borsos gomba pép, majd még a leveles tészta, kétszeri sütéssel.

Wellington tábornok marha bélszínnel szerette a pirult tészta burokból megenni a húst. Természetesen kedvelte a tészta burkon belül a spenótot és a gombapépet is, mert így a szükséges szénhidrát mellett növényi eredetű fehérje és zöldség is biztosított volt minden külön fakszi nélkül egy tányérból.

A konyhában megismerkedtem Wellington alezredessel, amely sokkal pénztárcabarátabb, belbecsben ízes, pompás és lédús, külcsínben vetekszik a tábornoki díszegyenruhákkal.

Wellington alezredes (másod-unokatestvér) szívesen vett részt a Wellington tábornok által adott vacsorákon, minőségi borok korlátlan fogyasztása mellett, és kellő tisztelettel adózott Wellingtonné számára szervírozott éteknek is, amely inkább a vegetáriánusok irányába húzott, könnyű - vízzel higított -  édes fehér bor mellett. Azonban, ha saját zsebből kellett finanszírozni egy elegáns, tápláló, de pénztárca barát főételt, akkor a következőt vásárolta a piacon a házvezetője:

A bevásárló lista 4 személyre:

0,6 kg darált marhahús

0,6 kg paszternák

0,3 kg sárgarépa

0,6 kg zeller

0,2 kg vöröshagyma

1 fej fokhagyma

1 nagy ujjnyi gyömbér

0,5 l paradicsomlé

1 maréknyi majorana/petrezselyem

Só, bors, pirospaprika

1 leveles tészta (hűtött vagy saját készítésű)

Metódus

A kockázott hagymát megdinsztelem libazsíron (olajon, kókuszzsíron, malaczsíron stb.).  Ráteszem és erősen pirítom a darát marhát. Amikor már teljesen fehér, akkor pirospaprikával megszórom. Keverem a darált húst. Jöhetnek bele a kockázott zöldségek. A fokhagymát nem kell teljesen megpucolni, elég a gerezded borító héjig eljutni. Lassan forralom! A paradicsomlével óvatosan bánjunk. El kell forralni a léből a vizet. A megfőtt zöldségek felét kiszedem és turmixolom. (Nem kell rántás a mártásba, mert ezt teszem bele sűrítésnek.) Kihűtöm a húst és a visszaöntött sűrítményt.

A hűtőszekrényből közvetlenül a felhasználás előtt kiveszem a kész levelestésztát. Egy nagy tepsibe vastag alufóliát teszek alulra, és ráhengerítem a papírjával együtt a leveles tésztát. A hosszában kiterített tésztára simítom a darált hús masszát. A papír segítségével bejgli formájúra gördítem a tésztát. (Ha nem sikerül bejgli formátumúra, akkor adjuk új nevet a gyártmányunknak!) Olvasztott vajjal kikeverünk egy egész tojást, amelyet megsózok. Rálocsoljuk a leveles tésztában göngyölt darált húsra az olvadékot. Ha lecsorog, az nem baj, mert ez lesz a legfinomabb sütés után!

200 fok C -on 25 percig sütjük. Nem nyitogatjuk az ajtót, mert kimegy a jótékony gőz! Aranysárgára sütjük. Pihentetjük. Hirtelen felfaljuk.

Jó étvágyat!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr10012499557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása