2017.03.19.
09:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A kolbász titka

Milyen a jó kolbász? Költői kérdés, ha nem ettél még jó kolbászt. Ha azonban már ettél jó kolbászt vagy legalább tudni szeretnéd a jó kolbász titkát, akkor gyere velem, derítsük ki együtt.

A kolbász megtekintésére először kartávolságból kerüljön sor. Látod, hogy kívülről barnás-vörös színű, kétujjnyi vastag, háromtenyérnyi hosszú és egy kicsit hepehupás a bőre.

Vedd kézbe, és azonnal megcsap a füstös illata. Markold meg, hogy érezd az állagát: kemény, de mégis megnyomható, ruganyos a fogása. Párban van a két szál kolbász, az elkeskenyedő végeket átzsírosodott zsinór választja el. A madzag színe csak a kolbász készítőjének árulja el, hogy mit jelenhet: csípős, erős, csemege?

Éles késsel metsszél bele a kolbász egyik végébe. A belső színe élénkebben vörös, mint a külső. Ha egy szeletet a szádhoz emelsz – kóstoláshoz nem kell kenyér! -, akkor még erősebben érezheted a könnyű füst illatát, amely keveredik a piros paprikával, és a háttérben felsejlik a fokhagyma és a köménymag lehellete. A só diszkrét. Összeértek az ízek, nem lóg ki egyik alkotóelem sem.

A szádban krémesnek érzed a kolbászszeletet, de mégis ráharaphatsz. Az ízek garmadája szabadul fel azonnal, amely egy falat kenyeret kíván. (Friss falusi kovászolt kenyér vagy bajor rozskenyér ajánlott.) Ha bennfentes volnál, akkor azt is tudnád, hogy a selymes állag a jó minőségű mangalicazsírtól származik.

A kóstolás után készíts stratégiát a további kolbász evésre. Ha vehemens vagy, akkor nagyokat haraphatsz a kolbászból. Ha visszafogottan akarsz tovább haladni, akkor készítsél szendvicset: vajaskenyérre karikázz kolbászszeleteket. Ha az unokádnak akarsz kedveskedni, akkor „katonákat” készíthetsz kockázott kenyérből, amelyben a kenyérkocka a lovacska, a kolbászkocka a huszár. Ha reggelihez készíted, amelyet az ágyban kívánsz valakivel elkölteni, akkor két pohár könnyű kefirt tehetsz a szendvics mellé. Ha csak tízóraiznál, akkor paprika és paradicsom kerülhet a kolbász mellé, kenyér nélkül. Ha külföldi vendégeket vársz, akkor egy szál kolbászt dugjál bele egy rövid karajba, és sütőben süssed, párold, majd hajszálvékonyra felvágva hidegen tálald fel az éheseknek, majonézes (bécsi) burgonyasalátával. Ha éjfélkor nagyon megéheztél, akkor a hűtőszekrény félhomályában vágj egy kétcentis darabot jóízű altatónak. A kolbász elengedhetetlen kelléke a rakott krumplinak: a karikázott főtt krumpli (legalulra libazsír), a szeletelt főtt tojások, a tejföl és a reszelt sajt közé vöröslő kolbászkarikákat helyezzünk el szimmetrikusan. Az arányosság, az egyenlő mérték azért fontos, hogy a későbbi fogyasztók azonosan részesüljenek a kolbászból kifolyó ízekből és zamatokból, senkit ne érhessen hátrány a kolbász fogyasztásban.

Kolbászt ehetsz télen fekete retekkel, ehetsz tavasszal újhagymával, ehetsz nyáron kovászos uborkával, és ehetsz ősszel érett paradicsommal.

Ha elfogyott a kolbász, akkor arra az emberre is gondolj egy pillanatra, aki a kolbászt készítette. A következő gondolatod az legyen: vajon mi lehet a húsos szalonna titka és a szalámi rejtélye?!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7012350139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása