2017.02.27.
17:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Téli édesség: aszalt gyümölcsös labdacs

 

Téli édesség: aszalt gyümölcsös labdacs!

 

A téli édességek közül a havat a Pavlova, a karácsonyt a habcsók, az olvadó dágványt az étcsokoládé és a havas olvadó sarat a kókuszgolyó szimbolizálhatja. Az a háziasszony és háziúr, aki jól felkészült nyárvégén a télre, az természetesen a nap és mikró erejét kihasználva aszalt gyümölcsöket készített szilvából, kajszibarackból, almaszeletekből, meggyből és pikáns lekvárokat, szörpöket főzött bármilyen gyümölcsből, november elején még birsalmából is.

 

Újítani azonban mindig lehet, én most tanultam (el) az aszalt gyümölcsből készülő gombócot, amelybe minden maradék beletehető a spájzpolc takarítása előtt: nagydoboz alján szendergő pirosáfonya szemeket, kisdobozban szerénykedő aszalt szilvákat, a gyümölcskenyérbe már sokalt mazsolaszőlőt, a karácsonyi díszítésből kifelejtett sárgabarackot, és a fagyasztóban váratlanul felbukkant meggyet. Csodálkozhatunk is rajta, hogy nagy hirtelenjében mennyi üres tárolóedényünk támadt!

 

Egy főre 10 dkg aszalmányt számítsunk - a különféle feltalásokból - összesen.

 

Bevásárló lista 4 gyermekre:

 

0,4 kg aszalt gyümölcs (vegyesen)

 

0,2 l szörp (lehet vegyesen is)

 

0,1 kg zabpehely

 

0,05 kg mák (darálatlan)

 

2-3 kanál kókusz olaj

 

0,1 kg kókusz reszelék

 

Metódus

 

Az aszalt gyümölcsöket turmixoljuk valamilyen géppel. Könnyítve a daraboló kés dolgát beletesszük a 2 kanál kókusz olajat, hogy ragacsos anyag keletkezzen. Az összegányolt pépet szörppel hígítjuk és zabpehellyel sűrítjük. Addig kísérletezünk a higítással-sűrítéssel, amig fasírthoz hasonló keménységű lesz. A tálban levő anyagot betesszük a hűtőbe 1 órára, hogy keményedjen. A masszából diónyi gombócokat formázunk a tenyerünkkel, és meghempergetjük kókusz reszelékben. Esetleg színes cukorkákban is megforgathatjuk a gombócokat a kókusz helyett, ha szülinapi zsúrra készítjük. A tálalásig tartsuk hűvös helyen a labdacsokat.

 

Ha a gombóc formázás közben unjuk magunkat, akkor a következő találós kérdést válaszoljuk meg magunkban:

 

  • Mi az? Nem főzzük!

  • Mi az? Nem sütjük!

  • Aszalt gyümölcsös labdacs!

 

 

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4912298783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása