2017.02.25.
22:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Magyaros saláta

A magyaros saláta egy átmenet a hagyományos magyar (hús-hagyma-paprika) konyha és a vegetáriánus (húsmentes) zöldség ételek között. Talán a híres magyar komikus, Kabos Gyula a „Hippolit a lakáj” c. filmből szállóigévé vált mondata lehet jellemző erre ételre: „Ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit!” És már is itt vagyunk az egyik lényeges elemnél: kicsi adagot készítsünk! 

A nagymamáink, édesanyáink nem szeretik az élelmiszerek/hozzávalók méricskélését, és különösen nem kedvelik, ha valaki a mélytányérba egy kanál levest szed magának. Azonban most barátkozzunk meg a kisadaggal. Az ilyen kisadagot régen (XX. sz. első harmadában) „zóna” adagnak nevezték, amelynek a napi étkezésben[i] a reggeli és a ebéd, illetőleg az ebéd és a vacsora között volt a helye, de a szingliknél vénkisasszonyoknál, agglegényeknél) főétkezésnek is elment. A zóna a XXI. sz. gyorséttermeiben a fél adagot[ii] jelenti.

Az elfogyasztott ételek súlya a magyaros konyhában a leves-főétel páros=70-80 dkg, a francia konyhában a 4-5 fogásos kisadagok=35 dkg a jellemző.

A magyaros saláta tálalható önálló zónaételként (15 dkg) és főételként (35 dkg) egyaránt, sőt köretként is szervírozható (8 dkg sülthús + 15 dkg magyaros saláta). A magyaros saláta könnyedségének megőrzése érdekében 1 vékony szelet fekete kenyeret vagy 1 sajtos rudat tehetünk hozzá, és kerüljük a kenyeret.

Jelen esetben a magyaros salátát főételként készítjük el.

Bevásárló lista 4 főre

8 db felső filézett csirkecomb (bőr nélkül)

2 nagykanál libazsír (vagy más)

1 db jégsaláta

2 db főtt tojás

1 nagy sárgarépa reszelve

1 db póréhagyma

10 dkg pirított zsemlekocka

1 dl görög joghurt

Fokhagyma krém

Olivaolaj

Metódus

A bőrtelenített és csontalanított felső csirkecombokat kiskockára vágjuk. A forró libazsírba belevetjük (Vigyázat! Fröcsköl!), és kevergetjük, amig serceg. A lábas alját keverjük, mert gyorsan odaéghet, azonban egy kis öntet vízzel vagy borral ezt megakadályozzuk. Ha a csirkehús kifehéredett további kevés vizet, bort vagy alaplét töltünk hozzá, megsózzuk és lefedjük. Sok majorannával fűszerezzük a csirkekockákat, fokhagymával is ízesítjük.

A jégsalátából kivágjuk a torzsát, és szépen szalagokra csíkozzuk., beletesszük egy nagy tálaló edénybe. A főtt tojásokat apróra kockázzuk, a sárgarépát lereszeljük csíkokra, a póréhagymát vékony karikákra vágjuk. Az egészet összekeverjük a csirkekockákkal. A csirke zsírjában megpirítjuk a póréhagymát és a zsemlekockákat (1 perc), a zsiradékkal és a joghurttal együtt a tálalóedényben mindent összekeverünk. Kétszersülttel vagy sajtos rúddal együtt kínáljuk.

Jóétvágyat!


 

[i] http://mek.oszk.hu/cgi-bin9/czuczor2.cgi?kezdobetu=Z&szo=Z%C3%93NAP%C3%96RK%C3%96LT&offset=18

komment

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1412294315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása