2016.12.04.
22:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Divernyák választási törvények

2016-ban is megválasztották az USA elnökét. A választás eredményének[i] a végső summája itt látható: 

Donald Trump

Republican

61,500,332 szavazat

(46.71%)

306 elektor (57%)

 

 

 

Hillary Clinton

Democratic

62,842,333 szavazat

(47.73%

) 232 elektor (43%)

 

A részvételi arány 55% volt, amely relatíve alacsonynak számít. A demokrata jelölt 62,8 millió szavazatot kapott és vesztett a republikánus jelöltettel szemben, aki 61,5 millió szavazatot gyűjtött össze. Az érthetetlen végeredmény oka a választási rendszerben rejlik: „közvetett/elektori” és „aránytalan többségi” a választási szisztémában.

A közvetett/elektori szavazás azt jelenti, hogy a választópolgárok a szavazólapon a szavazatukkal nem az egyik elnökjelöltre szavaznak, hanem egy közbenső személyre (elektorra), aki azt ígéri, hogy az egyik jelöltre fog szavazni. A választókerületek azonosak az USA tagállamokkal. Azonban a tagállamok elektorainak a száma nem arányos a tagállamok lakosságának a számával. Sőt, a legnagyobb lakosságszámú tagállamoknak, ahol a legtöbb választó él és szavaz, aránytalanul kevesebb elektora van, mint a kisebb tagállamoknak.

Történelmi-politikai okai vannak a közvetett szavazási rendszernek. Az USA kialakulása idején (XVIII. sz vége – XIX. sz.) a közlekedési viszonyok nem tették lehetővé a szavazás napján a polgárok tömeges utazását, sőt még a gazdag embereknek (politikusoknak) is komoly gondot és költséget okozott a közlekedés. Az újságok terjesztése is csak a vasúthálózat fejlődésével vált lehetségessé, így az országos politikát a tagállamok kiküldöttjei (elektorai) alakították ki – Washingtonban. Az elektorok a tagállamokban megválasztott politikusok voltak, akik szükségszerűen Washingtonban laktak megbízatásuk idejére. Hasonlóan a tagállami képviselőkhöz és szenátorokhoz, akikkel együtt alkotják az adott tagállam politikai elitjét. Az USA alkotmány több mint 200 éves stabilitása miatt, a közlekedés fejlődése, a média hálózatok kialakulása ellenére nem változott az elektori/közvetett választási rendszer.

Történelmi -politikai okai[ii] vannak az elektorok száma aránytalanságának is az egyes tagállamok lakosságszámához képest. Angol gyarmati területeken 13 állam hozza létre az Egyesült Államokat. A további tagállamok önkéntes csatlakozás, háború vagy földvásárlás[iii] útján kerültek az USA—hoz. A csatlakozási politikai tárgyalások csúcspontja mindig az elektorok száma volt, vagyis hány politikus képviselheti Washingtonban a tagállamot. Az időben később csatlakozó tagállamok jó érdekérvényesítők voltak, és a lakossá számarányához képest több elektori (+képviselői és szenátori) helyet sikerült kicsikarniuk, mint a már az unión belül levő államoknak volt. Az USA-ban mindenki tisztában van ezzel az igazságtalansággal, de 100 év alatt megtanultak együtt élni ezzel az aránytalansággal, amely egyébként valamelyik nagy pártnak minden választáson kedvező. Most a republikánusok kedvezett az elektori aránytalanság.

A választás eredményét a választási törvény lényegesen befolyásolja: a választókerületek kialakítása, a jelölés szabályai, az aktív, passzív választójog korhatára és cenzusai, a választási matematika (eredmények megállapításának a módja), a kampányszabályok, a közvetett vagy közvetlen szavazási mód, stb.

Hillary Clinton a választás eredményét elfogadta. Most azért kampányol, hogy december elején, amikor az elektorok szavaznak, akkor az elektorok többsége rá szavazzon, és ne Trumpra. Az USA választási törvény nem tiltja, hogy az elektor másik jelöltre szavazzon, mint amit ígért a választópolgároknak….

 


 

 

komment

Címkék: választás demokrácia USA elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1112023419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása