2016.08.05.
15:30

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Töltött tök: tegnapi maradékból

 

A tegnapi vacsorából maradt még jócskán marhapörkölt. A legfontosabb, hogy az éjszaka nem mentem ki a hűtőszekrényhez, hogy a maradék marhapörköltből néhány kanállal felfaljak (kovászos uborkával), így reggel óta tervezgethetem, hogy mit együnk vacsorára. Ma estére töltött tököt készítek. Reggeli után (kefir őrölt szőlőmag-liszttel, vékonyra szelt füstölt sonka csíkozva, lucullus paradicsomok) azonnal a kedvenc piacomra (Fehérvári út) mentem, és kedvenc zöldségesemnél (középen hátul az utolsó) egy kisméretű, friss tököt vettem. Kettőnknek 1 db tököcske bőven elegendő. Augusztus a Mariska c. őszibarack hónapja is, ezért vettem belőle kettőt (a nejemnek ugyanennyi nektarint). Azért csak kettőt, mert az őszibarack könnyen és gyorsan utóérik, és akkor plöttyedt lesz. Két nap múlva újra jövök Mariskáért és cukkiniért.

A tököt erősen megmossuk és kettébevágjuk. A végeit lecsapom egy késsel, és egy kanállal kikaparom a hosszában a magházat (azt kidobom). A tököt ebben a primőr időszakban nem kell meghámozni, olyan vékony a héja, mint a kígyóuborkáé vagy a cukkinié.

Fontos kérdésekben kell döntést hozni, miközben kezet mosunk:

Vegeta[i] vagy nem vegeta? A töknek saját íze nincs (legfeljebb olyan az íze, mint a töknek), így én a vegeta mellett mellett döntök. A félbevágott tökök belső részét finoman (!) megszórom vegetával.

Olaj (napraforgó[ii]/oliva[iii]) vagy zsír (mangalica[iv]/kókusz[v]) legyen-e a serpenyőben? A kerti sütéshez nagyon jó a mangalica zsír, mert van saját nagyon finom íze. A zárt térben való sütéshez alkalmasabb a kókusz zsír, mert magas hőmérsékleten is szagtalan marad, így nem kell szellőztetni a sütés után.

Alulról vagy felülről kezdjük-e a tök sütését a serpenyőben? Én felülről kezdem sütni egy kevés zsiradékon, mert fordítás után könnyebben tudom megtölteni a tökcsónakot a marhapörkölttel.

A megtöltött tököket lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. Ha előbb kezd leégni, akkor egy kevés vízzel tovább lassítjuk a sütést, és növeljük a gőzt a serpenyőben. A friss tök nagyon gyorsan puhul. Nem szabad magára hagyni a töltött tököt sütés közben! A magam töltött tökcsónakjára egy kevés csili port vagy erőspaprikát is szórok.

A tálalás egyszerű: két szedőlapáttal támasszuk meg a töltött tököt, mert így gusztusosan helyezhetjük át a serpenyőből a tányérra.

Mákos fehérkenyérrel a legjobb!

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Rádió Bézs 2016 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr768955100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása