2016.08.04.
20:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nyáresti vacsora

 

Nyáresti vacsora

 

Éjszaka még zuhogott az eső, reggelre kifújta a szél a párát, mielőtt elindult a nap, már jó kis reggeli várt az asztalon:

 

  • Egy pohár kefirben elkavart szőlőmag liszt (segíti, gyorsítja az emésztést).

  • Egy juhtúrós kenyér szelet, paradicsommal. (A paradicsom nagyon egészséges.)

  • Egy szelet vékonyra csíkozott füstölt sonka, kápia paprikával. (A finomságok elengedhetetlenek!)

  • Néhány szem meggy, mert anélkül nem megy.

 

A reggelihez hozzájárultam egy-egy csésze eszpresszó kávéval. Indulhat a nap!

 

Gyorsan telik a délelőtt, mert van mit csinálni. Tízórakor – tízórai. Egy félig kemény – félig puha őszibarack és egy pohár kefir. (A családi dietetikusunktól tanultuk, aki a menyünk.) Inget kell cserélnem, mert a baracklé nem jön ki másképpen az ingből.

 

A programok szorításában a bevásárlóközpont egyik gyorséttermében ebédelünk: ketten egy adag levest és egy adag második fogást (a kiszolgáló megvetőleg néz végig minket).

 

Uzsonnára a reggeliből megmaradt másik szelet füstölt sonkát csíkozom kettőnknek egy-egy fél zsömlével.

 

Este 6 után már nem tanácsos vacsorázni, és főleg nem sokat! Ezért egy egyszerű vacsora főzéséhez látok neki: marhapörkölt, kovászos uborka, gyökérkenyér.

 

A marhapörkölt elkészítésének két időigényes folyamata van: a hús kiválasztása és a puhítása. A hús kiválasztása azért nehéz, mert ma magunknak főzők a feleségemmel, de holnap az unokáink jönnek ebédre. Ha magunknak készítem, akkor marhalábszárból, ha csak az unkáimnak főzöm, akkor marhacombból főzném a pörköltet. A kompromisszum: marhacomb + erdélyi szalonna, amelyet csíkokban főzök és könnyen kiemelhető a kész ételből (magunknak).

 

A pörkölt attól pörkölt, hogy az apró kockákra vágott húst egy kevés olajon/kókusz zsíron/mangalicazsíron önmagában, tűzforró serpenyőben megpörköljük. Ha tehetjük, akkor a kertben pörköljük a pörköltet vagy nyitott ajtó-ablaknál, mert erős gőz-füst és hanghatásokkal jár együtt. (Köténnyel védjük fehér ingünket vagy pucér mellkasunkat a kellemetlenségektől.)

 

Egy kislábosban kiskockára vágott vöröshagymát dinsztelünk (forró zsiradékban!) Midőn összeesik a hagyma, akkor apróra vágott paradicsommal és zöldpaprikával sütjük együtt, amelyhez sót adunk és őrölt pirospaprikával fejezzük be. (Ezt az együttest pörkölt alapnak nevezzük.)

 

Összekeverjük a kifehérített húskockákat a pörkölt alappal. Mielőtt odaégne az egész, forró vízzel felengedjük, kicsi lángra vesszük, lefedjük, és más dolog után nézünk a lakásban. 5 percenként kavarjuk, forró vízzel felengedjük és fél kiló húsonként 1 órát puhítjuk a lassú tűzön. A vége előtt egy csilit vagy erős paprikát teszünk bele  az íze kedvéért.

 

A pörkölt színe: barnás-vörös, állaga: sűrű, inkább főzelékre, mint levesre hasonlít, íze domináló hús mellett selymes lecsó kiegészítéssel, illata: markáns.

 

A kész pörkölt szaftját kismértékben szaporíthatjuk forró vízzel vagy alaplével. A pörköltet kistányérban tálaljuk, kiskanállal. Melléklet: kovászos uborka és kedvenc kenyerünk. Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Rádió Bézs 2016 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr78945518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása