2016.07.07.
10:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Heti Betevő Egyesületnek főztünk - budaörsi önkéntesek 2016 július 3.

 

Heti Betevő Egyesületben főztük: tótok levese.

 

https://www.youtube.com/watch?v=l25Fwlh2CQg

Tótok levese

A tótok leves sűrű palóc leves, amely jobb, mint a palóc leves. A levest ettől az egytálételtől az különbözteti meg, hogy sűrítjük a levesként elkészült palócot, habarással vagy rántással, esetleg zabpehellyel, keményítővel. Az ízesítése is meg különbözteti: sok kaporral és tárkonnyal készítjük. A szalonnát kiolvasztjuk, és megdinszteljük rajta a hagymákat. A húst kifehérítjük a forró zsírban (olajban), és pirítjuk. A mikor a levét elforrta, akkor fűszerezzük, és felöntjük a zöldbab levével. Amikor már majdnem puha a hús, akkor tesszük bele a zöldbabot. Hőkiegyenlítéssel habarjuk. Újra melegítjük, nem forraljuk! Korrigáljuk a fűszerezést.

Bevásárló lista 136 adagra

20 kg kiskockára vágott sertéscomb

2   kg füstölt szalonna

2  kg zsír 

10 kg üveges/konzerv zöldbab

5   kg vöröshagyma

10 kg hámozott kockázott burgonya

14 kg kenyér

1  kg paradicsompüré

4  kg tejföl (20%)

6 x 0,02 kg őrölt fekete bors (vagy 10 dkg nagyobb kiszerelésben)

0,10 kg őrölt pirospaprika

0,04 kg őrölt köménymag

0,10 kg étkezési keményítő

4 fej fokhagyma

4 csomag kapor

Az étel jellege:  Egytálétel

Az étel állaga:    Közelebb a főzelékhez, mint a leveshez

Az étel színe:     Világos sárgás - barnás mártásban húscsíkok, zöldbab zöldje/sárgája

Az étel illata:      A hús illata mögött a tejfölös savanykás illat érződik

Az étel íze:          Enyhe fűszeres, savanykás hús íz

 

komment

Címkék: szakácskönyv Budaörs Rádió Bézs Heti betevő 2016 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

http://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr458872180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.