2016.05.22.
03:19

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Pörkölt vadász/né módra

Hunting stuw vagy Hungarian Goulash és a világon mindenütt megértenek, ha ezt mondod. Bár egyes Afrikai országokban a mókushúsból készítik pörköltet[i], de általában marhából, vagy vadhúsból készül, és ritkán tesznek bele leveszöldséget, de az sem kizárt.

66 ezer találat az interneten a pörköltre, de a vadász módra már csak 5 ezer, vadászné módra már csak 3 ezer. Gondolat-játékkal szűkíthetjük a kört az eredeti ételre, amelyet az ősember készít/he/tett.

Ősember=vadász

Mamut/szarvas/bölény= vadhús

Vadhús=hús/máj

Ősasszony=gyűjtögetés

Gyűjtögetés= gomba/hagyma

Összegezzük az eredményt:

Ősember+Ősasszony=vadászat+gyűjtögetés=hús+máj+gomba+hagyma

Bevásárló lista

Vaddisznó comb/ marhalábszár 100%

 Zsír 10%

 Hagyma 20%

 Gomba 20%

 Örült pirospaprika 1%, Törött bors 0,5%, Só 2%,

 Metódus

 A zsíron a hagymát sárgára pirítom. A kockázott marhahúst gyors keverés mellett kifehérítem, majd jöhet a só és  paprika. Lassan puhítom, minimum 1 órán át 160 fok C-on. Ha a leve elfőtt, akkor kevés forró vízzel vagy alaplével pótolom. Ha már puha, akkor az apróra vágott májat, majd a legvégén a szeletelt gombát hozzáadom.

 Az étel színe: sötétbarna

 Az étel állaga: sűrű lében vajpuha húskockák.

 Az étel íze: A hús íze uralja a gombát.

 Köretként krumpli, rizs, sült zöldségek adhatók hozzá. Savanyúság mellőzhető, mert a gomba íze nem igényli. A legkedvezőbb köret a friss fehér kenyér, és a pörköltet kanállal fogyasztjuk!

 Jó étvágyat!

 



[i] Accra-ban (Ghana) mókuspörköltet, és nem volt rossz!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2016 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr808737526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása