2015.10.27.
22:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nekik jó!

Budaörsi Tesco előtti parkolóban levő autógumi szerelőről.

Eljött a téli gumi szerelésének az ideje. Az érdekektől mentes hirdetés szerint már +7 fok C-on át kell szerelni a nyári gumit télire. Nosza, rajta! A Budaörsi Tesco előtti parkolóban levő autógumi szerelőnél megjelentem, majd a szerelő-ruhás kérdésére „namivan?” válaszoltam, hogy Jó napot kívánok! Mivel a rövid eszmecsere itt megszakadt, ezért próbáltam felvenni újra a beszélgetés fonalát. A nagyon rövid és minden hörgő hangot bemutató gumi-szerelő válaszból csak annyit sikerült megértenem, hogy 7.800 Ft és egy óra várokozás szükséges. Arra a kérdésre, hogy ebben az összegben benne van-e a pótkerék is – pusztán érthetetlen krákogás volt a válasz. (Utóbb: nem volt benne, de meg sem csinálta.)

 

Elsődlegesen dicséret illeti Budaörsi Tesco előtti parkolójában levő autógumi szerelőt! Egy óra múlva készen volt a gumicsere! Bár nem tudott visszaadni a tízezresből, de vidáman ültem be az autómba: eldicsekszem a feleségemnek, hogy milyen egyszerűen cseréltem le a nyárit télire!

Mentem kb. 1 km távolságot, amikor az autó számítógépes kijelzőjén megjelent egy mindent eltakaró felhívás: „Ellenőrizze a gumiabroncs nyomást, mert csökkent!” Próbálkoztam mindennel, de nem sikerült a fenyegető jelzés törlése. Az első közbenső benzinkútnál ellenőriztettem a gumiabroncs nyomását, és a segítő értetlenül bámult rám: „Minden rendben?!”. Visszamentem a Budaörsi Tesco előtti parkolójában levő autógumi szerelőhöz, hogy „most mit tegyek?”.

A korábban általam kitűnőnek vélt gumi szerelő már nem volt a tetthelyen, de a főnöke jót állt érte: „ Hööö?” Rövid tényálladék ismertetése után közölte, hogy az autóm téli gumijaiból hiányoznak a „jelzők”. A mi a teendő (sto gyelaty) kérdésemre, az volt a válasza, hogy olvassam el az autó használati kézikönyvét vagy forduljak szakszervizhez.

 Decens kérdésemre, hogy a 8000 Ft számla nélkül benne foglalhatna egy tudást a fenyegető jelzés törlésére, az egy nagyon egyszerű válasszal került elutasításra. „A kerekeket kicseréltük! Nem?”

Milyen egyszerű a Trabantosok, Wartburgosok élete! Az autójukban nincs számítógép, az a gumi csere 800 Ft volt. És nem volt akadályozó számítógép sem.

A fejlődés elérte azt a szintet, hogy a Budaörsi Tesco parkolójában levő gumicserélő 10-szeres pénzt szed, de a tudása megmaradt 1970-es szinten! Holott 1995-ben születtet!

Sic itur ad astra! (Így jutunk a csillagokba!)

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: fogyasztó védd magad! 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr718027650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása