2015.09.24.
16:36

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Az alkotmánybíróság hatáskör nélkül is döntött

A férfiak 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehessenek, hasonlóan a nőkhöz! Az országos népszavazás kezdeményezői a hatályos törvény szerint benyújtották a kérdést az illetékesekhez, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság üzemszerűen elutasított. A Kúria, amely a népszavazási és választási kérdésekben a végső jogorvoslati fórum, megadta az engedélyt a népszavazási kérdést támogató aláírások országos gyűjtésére. Elindult az aláírások törvényes gyűjtése. Egy egyesület azonban úgy gondolta, hogy próba-szerencse, és az alkotmánybírósághoz fordult alkotmányjogi panasszal a népszavazás ellen, azzal az indokkal, hogy a kezdeményezés sérti az egyenlő elbánás elvét.

Aki keres, az talál! Győztek[i] az alkotmánybíróságon azok, akik elutálták a férfiak 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulás lehetőségét. Holott az alkotmánybíróság tévedésben van saját hatáskörét illetően! Egy korábbi törvénymódosítás elvette az alkotmánybíróságtól a népszavazási és választási konkrét ügyekben való jogorvoslási lehetőséget, így jogtalan eljárnia hatáskör nélkül. A választási eljárási törvény speciális szabályai megelőzik az alkotmánybíróságnak az alkotmányjogi panasz általános elbírálási jogkörét.


Azon alkotmánybíráknak, akik nem ismerik a „speciális törvény megelőzi az általános szabály elvét[ii]”, azoknak kár volt jogi tanulmányokkal nehezíteni az életüket, mert a jogtudomány eredményeit nem sikerült elsajátítaniuk. Láthatólag a bírák többségét nem zavarja a hatályos törvények ismeretének hiánya sem. Külön tisztelet a különvéleményt bejelentő bíráknak: Kiss Lászlónak, Lévay Miklósnak, Stumpf Istvánnak és Szalay Péternek.


A többséget jelentő bírák a nagy igyekezetükben még arról is elfeledkeztek rendelkezni, hogy mi legyen a több mint 100 ezer törvényesen összegyűjtött aláírásnak a sorsa. Sebaj, majd hoznak egy többségi határozatot, hogy aki törvényellenes népszavazási kérdést aláírt, azt meg kell büntetni. Vagy valami akármi.


 

Szólj hozzá!

Címkék: választás kormánypárt Alkotmánybíróság OVB országos népszavazás Alkotmány Alaptörvény 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr217818618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása