2015.07.17.
10:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Pálcikás csirke

A csirke könnyű étel és elkészíteni is gyorsan lehet. Pénztárcabarát az ára is. A csirkét sokféle – hagyományos – módon készítik: egészben sütve, grillezve, rántva, pörköltnek. Most egy kicsit újítunk és a rablóhús kardja helyett egy másik eszközt alkalmazunk: a hurkapálcikát. Egy kicsit látványosabb lesz a sült csirke, és sokkal gyorsabban készül el, mert az apró falatokra vágott csirkehús percek alatt megsül az olajban.

Ha egy egész csirkét veszünk, akkor még spórolunk is, bár többletmunkát jelent bőrteleníteni és kicsontozni a húst. Azonban a csirkebőrből és a csontokból csirke alaplét főzünk, amely kitűnően hasznosul a pl. a rizs főzésnél vagy a főzelékek felengedésénél vagy a fagyasztóládában más alkalomra gondolva, így nem megy semmi kárba az egész csirkéből.

A hurkapálcikákat mérjük hozzá annak a serpenyőnek (lábasnak, tepsinek) a méretéhez, amiben sütünk. A kis kockákra felvágott húst hurkapálcikákra tűzzük. A húsok közé lehet szalonnát, kolbászt, hagymát, zöldséget is közbetűzni.

Az elkészült pálcikákat sózzuk, borsozzuk, és kefirben/joghurtban áztatjuk/pácoljuk. A kefirnek savanykásabb, a joghurtnak semlegesebb az íze. Ha kedveljük a fokhagymát, akkor fokhagymakrémet is tehetünk a kefirbe/joghurtba.

Az áztatott pálcikás csirkéket forró olajban/zsírban fedő alatt sütjük. (A fedő csak azért kell, hogy a kicsapó, fröcskölő sütő anyagtól megóvjuk magunkat és kevesebbet kelljen takarítani a tűzhelyet és a konyhát. Annyi zsiradékot tegyünk az edénybe, hogy a pálcika ne érjen bele a forró sütőanyagba, mert így kézzel is tudjuk forgatni a pálcikákat. Az edénybe lazán helyezzük el a pálcikás csirkéket, részben azért, könnyű legyen forgatni, részben azért, mert ha túlzsúfolt a sütőedény, akkor a csirke nem megsül, hanem megfő. Ennek oka az, hogy a csirke kiengedi a forró sütőanyagba a benne levő víz egy részét, ami lehűti a zsiradékot. Márpedig ez a recept a sült pálcikás csirkéről szól és nem a főtt csirkéről. A pálcikák mellé pucolatlan fokhagymagerezdeket is helyezhetünk, amelyek ízletes kiegészítői lehetnek a köretnek.

A pirosra sült csirkenyársakat visszahelyezzük az áztató/páclébe és melegen tartjuk a tálalásig. Köretként sült zöldséget, rizst sült krumplit vagy friss salátát készíthetünk.

A maradék pálcikás csirkét éjfélkor a hűtőszekrény világánál hirtelen felfaljuk.

 

komment

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr947634950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása