2015.06.10.
12:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zelleres krumplipüré

A krumplipüré neve is vitát válthat ki! Pórias beszéd a burgonyát krumplinak nevezni? A szakácskönyvek is megosztottak ebben a kérdésben: vannak, akik a hivatalos „burgonya” megnevezést használják, mások a köznapi krumplit, de egyesek a kolompér, csicsóka, esetleg – régiesen – a földi alma megnevezést használják.

A zeller társítása is megoszthatja a közvéleményt. „A paprikáskrumpli legyen paprikáskrumpli!” – jelentette ki egy régi politikus, aki a gyalogosok pártján állt.

Nos, a lehetséges vitát is vállalva, társítsuk a zellert a krumplival.

Azon mennyiségben használunk a kétféle zöldségből, 4 főre elegendő 1-1 kg. Megtisztítjuk (megpucoljuk) a kétféle zöldséget és egy nagy lábosban, bő hideg vízben, sok sóval feltesszük főni. (A hideg víz azért szükséges, mert így több keményítő oldódik ki a vízbe a krumpliból, ami felesleges szénhidrát.) A puhára főtt zöldségekről leöntjük a forró vizet (esetleg felfogjuk főzelék vagy leves sűrítőjének). Hagyjuk száradni a zeller-krumpli párost, mivel a távozó párával egy kicsit sűrűbb lesz a pürénk, anélkül, hogy valami sűrítő anyagot használnánk. Botmixerrel összekeverjük a duettet, miközben egy kevés vajat teszünk a masszához. A vaj mennyiségét a Káma Sutra szerint a gyakorlat tanítja! Ibi néni (kedvenc középiskolai tanárom) szerint vaj helyett libazsírt kell a püréhez adagolni. A szakács iskolában azt tanultam, hogy botmixert nem használunk, mert „szíjas” lesz a püré.

Miután a vitát magunkban lefolytattuk, és a többségi álláspont győzelmét megünnepeltük egy pohár borral, előveszünk egy kuglóf sütőt. Ezt a sütő edényt felismerjük arról, hogy a közepén egy kiemelkedő henger vagy piramis formájú betüremkedés van, és ettől a sütés után egy nagy és szabályos alakú lyuk lesz a sütemény közepén. Nos, ezt a sütőformát kivajazzuk. (A vajazásra azért van szükség, hogy a sütés után „kicsússzon” az edényből a sülemény, anélkül, hogy erőszakot kellene tenni rajta.

A kivajazott kuglóf sütő oldalára és aljára zabpelyhet hintünk, hogy „kéreg” süljön a pürére. Ha nagyon híg volna a pürénk állaga, akkor bele is hintünk a zabpehelyből. A jó állaga a pürének az, ha inkább kenni kell, mint hogy magától folyjon.

Feltöltjük a sütőformát a zelleres burgonya pürével, és a tetejére is zabpelyhet szórunk. A sütőben a pürét inkább szárítjuk, mint sütjük, hiszen az alkotóelemeket már vízben puhára főztük.

Ha a sütőformát jól kivajaztuk, és egy bátor mozdulattal egy nagy tányérra borítjuk a kuglóf sütőt, akkor a fényképen látható szép formában tálalhatjuk a zelleres krumplipürét.

A püré mellé sült húst tehetünk, de kovászos uborkával önmagában is megfelelő vacsora lehet a családnak vagy éhes barátainknak.

Az ünnepi asztalra a Nyitnikék pince (Badacsony – Budaörs) borait kínálhatjuk: férfiaknak „Utolsó csepp” olaszrizlinget, hölgyeknek „Hosszú leánykérés” muskotály-szürkebarát házasítást.

Jó étvágyat!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr807531364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása