2015.05.18.
12:14

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsön utcanév változtatási kérelem

Utcanév változtatási kérelem a Budaörsi önkormányzathoz!

Szombaton (2015. május 16.) délután 4 órakor érkezett a kérdés az unokáimtól: Lehet-e fürdeni az utcán? A gyermeki kérdés elbizonytalanított, de azért elindultam a lakásomból az utca irányába, és azonnal jogosnak nyilvánítottam a gyermeki kérdést! Budaörsön a Petőfi utcában (Szabadság út – Baross utca közötti szakasz) lehetséges lett volna a gyermekek fürdése. Azonban a nagyszülői felelősségtől áthatva azonnal megtiltottam az unokák fürdését, mert autók és buszok magasra fröcskölve hasították a hömpölygő vizet, mint a Dunán a turista úszó-buszok.

A születésnapi ünnepséget hátrahagyva, részt vettem a Petőfi utca lakóinak vízcsőtörést pertraktáló konferenciáján. Elsőre röviden áttekintettük az első 17 vízcsőtörés történetét. Mire az édes-bús és vidám-szomorú történeteknek a végére értünk, addigra megérkezett a Fővárosi Vízművek hibafeltáró és elhárító részlegének a nagy és a kis teherautója. Hamarost begázolt a vízbe egy nagyobb méretű markoló is. Elsőre megszüntették az utcai fürdést lehetővé tevő hömpölyt (ekkor az unokák reményveszetten visszatértek az udvarba), majd a légkalapács kezdett ütemesen munkába. A 3x1,5 méter széles feltáró árok a legjobb helyre készült: pontosan oda ásták, ahol eltörött a vízcső!

A Petőfi utca lakói megünnepelték a 18. utcai csőtörésüket!

 Midőn a dolgozók szorgosan dolgoztak, addig a lakosok megtekintették okos telefonjaikon a korábbi blogbejegyzéseket a Petőfi Utca csőtöréseiről:

 http://tothzoltan.blog.hu/2014/12/13/17_vizcsotores_budaorson_a_petofi_utcaban

 A konferenciát folytatva az egyik hozzászóló dicsérőleg említette meg a kormány tevékenységét, hogy 2014. decembere óta nem volt csőtörés a Petőfi utcában. Egy fanyalgó lakos azonban ellentmondott a dicséretnek, mert 2015. március közepén volt csőtörés a Petőfi utca és a Szabadság út sarkán. A konferencia résztvevőinek többsége kétharmados többséggel úgy döntött, hogy mivel a csőtörés nagyobbik része a Szabadság útra esett, ezért nem ékeskednek idegen tollakkal, és visszautasítják a Szabadság út sarkára eső csőtörés kisajátítását.

 Kiemelkedően fontos javaslat is szóba került. Szombat délutáni egyéni kezdeményezésre az önkormányzat hétfői napon változtassa meg a Petőfi utca nevét „Vízcsőtörés utca”-ra! A nagy üdvrivalgással fogadott javaslattal szemben azonban felmerült egy észérv is: Petőfi Sándor soha nem járt a Petőfi utcában, és mégis így hívják az utcát 50 éve. Ezzel szemben a vízcsőtörés már 18. alkalommal jár a Petőfi utcában, így elkerülhetetlen a megemlékezés.

 A társadalmi vita szombaton estefelé konszenzussal zárult: „Petőfi Sándor – Vízcsőtörések utcája” legyen az új megnevezése az utcának. Így a költő neve megmarad, és azok is haza találhatnak, akik válás, alkoholos befolyásoltság, külföldi munkavállalás, stb. okok miatt már régen nem jártak a Petőfi utcában, de az utca neve is a valósághoz igazodik. A helyi lakosság bizottmányt alakított, amely bizottmány kezdeményezi az önkormányzatnál az utcanév kiegészítés hivatalossá tételét.

 A bizottmány a „Petőfi a vízcsőtörésekről” nevet vette fel, és azonnal további javaslatot készít elő: a budaörsi uszoda kiegészítő intézménye legyen a Petőfi utca, ahol az unokák a vízcsőtörések idején biztonságosan fürdőzhetnek.

 A „Petőfi a vízcsőtörésekről” bizottmány előkészületeket tesz a 20. (jubileumi) vízcsőtörés megünneplésére.

A konferencia és a bizottmány tevékenységét megzavarta a helyi munkavezető kijelentése: „Én még csak 10 csőtörésen dolgoztam itt, nem kellene nagyzolni a tizennyolcadikkal!” Az őslakosok visszakérdeztek: „Mióta tetszik ide járni csőtörést megszüntetni?”. A válasz nagyon halkra sikeredett: 5 éve. A halk választ hangos hahota fogadta, de a jelenlevők ezt pozitívra változtatták! „Innét megy majd nyugdíjba kedves csőtörés megszüntető helyi vezető!”, és az éj beálltával mindenki hazament aludni a víztelen lakásokba.

Éjszaka a 2 órakor a gépjárművek nagy brummogások közepette elhagyták a „Petőfi Sándor - a vízcsőtörések utcája”. Újra lett víz! Nem az utcán, a lakásokban! Az utcai fürdésre az unokáknak még várniuk kell, amíg az önkormányzat az új utcanevet és a fürdést engedélyezi.

 

komment

Címkék: Budaörs fogyasztó védd magad! 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr487469656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása