2015.04.26.
20:09

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Főzőverseny Budaörsön, 2015. április 25.

Petőfi Sándor utca - Ady Endre utca csapata

A főzőversenyen mindig és mindenki türelmetlen. A csapatok idegesek, hogy jó helyet kapnak-e a főzéshez? A csapatvezető még elszalajt valakiket valamiért, mert elfelejtkeztek több dolgokról is. A nézők már azonnal szeretnének enni, mielőtt még elkészül az étel. A zsűri mielőbb szeretne bírálni, mert egy másik zsűribe is kell még menni, még ma…A szervezők az órát nézik, hogy a mikor lesz már vége…? Az éhesek már bográcsról - bográcsra járnak, hogy mikor lehet kóstolni bárhol és bármit! A szomjasaknak saját poharuk van, amit a nyakukba akasztva hordanak, hogy mértékkel és tartózkodással olthassák szomjúságukat: mérték a vödör, tartózkodás az asztal alatt.

Egyedül a szakács nyugodt. Úgy állította össze a menüt, hogy az éhesek azonnal kapjanak (valami keveset), a szomjasaknak adatik 40 csepp (életmentés), a nézők olvashassanak valamit (ezt a receptet), a zsűri kapjon bájmosolyt és ígéretet a gyorsaságra, a szervezők tudják meg, hogy mindjárt elered az eső és mindenki hazamegy 10 perc múlva. Legjobban az éhesek járnak, hiszen a szakács készített előételt!

Előétel

Sült gomba medvehagymás krémsajttal. Közepes kalapméretű gombákat válasszunk. Kitörjük a gombák törzsét, úgy hogy a kalap sértetlen maradjon. A gombakalapokat olaj-vaj kavarékban lassan sütjük, úgy, hogy a kalap felfelé legyen nyitott (így benne marad a gomba leve). A félig megsült a kalapokat feltöltjük apróra vágott medvehagyma – krémsajt – fehérbors keverékkel. Lassan sütjük tovább a töltött gombát, majd hirtelen felfaljuk. Ügyeljünk rá, hogy a vendégeknek is jusson belőle, sőt a zsűrit is kínáljuk meg!

Főétel

Minden paprikás-krumpli hasonlít egymáshoz. A lényeg a krumpli (burgonya), zsír, hagyma és a pirospaprika. Mindezek az alapanyagok elengedhetetlenek, ha bárhol a világon paprikás-krumplit akarnak főzni. Ezután következnek a kiegészítések regionális – családi szokások szerint. Indíthatjuk a főzést füstölt szalonnával, befejezhetjük csipetkével – a szakács ízlése szerint.

Miben tér el a többi paprikás-krumplitól a Petőfi Sándor – Ady Endre utcai módra készült étel?

Először is a szakácsok személyében: a nagyszülőkkel együtt szakácskodik négy unoka is. Másodszor a paprikás-krumpli leve tejből készül és nem vízzel. Egyébként a hagyományos recepthez igazodik.

Bevásárló lista 10 személyre: 3 kg krumpli, 0,5 kg hagyma, 0,2 zsír, 1 kg kolbász (amilyenre telik a pénztárcádból), 1 db paprika, 1 db paradicsom, pirospaprika, só, 1 liter tej.

Főzés: 12 literes lábasban (bográcsban) felteszed a hagymát pirítani, majd az 1 db paprikát és paradicsomot. Lehúzva a tűzről beleteszed a pirospaprikát és gyorsan kevergeted, hogy meg ne égjen. A kolbászt, valamint hámozott és tetszés szerinti formára vágott krumplit beleteszed a lábosba, felengeded annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózod, és lassan forralod. Ha már majdnem puha a krumpli, akkor beleteszed a tejet és nagyon lassan forralod. Kóstolás után valószínűleg utána kell sózni, mert a tej édeskés ízűvé teszi az ételt. Erős paprika utólag és ízlés szerint!

Az étel jellege: egytálétel, amelynek hosszú leve van. Az étel színe: a piros teteje alatt fehér-rózsaszín lében fehér krumpli és barna-piros kolbászok kelletik magukat. Az étel származása: egy kereszteződésben született a budaörsi paprikás-krumpli: Egyik ágon a Viharsarokból származik, ahol a szegényparaszti (földművelő) és kubikus (földmunkás) világ a hagyományos magyaros alapanyagokat használta. Mai földrajzi területként a Körösök vidéke, Békés megye jelölhető meg. A másik ág a Mezőség (Fejér megye), a Székesfehérvár-Dunaújváros közötti területek, amelyek Mária Terézia óta sváb betelepítésekkel gyarapodtak, és a tejes, aludttejes habarásokat és a krumpli sokféle használatát tanította a meg a háziasszonyoknak, szakácsoknak.

2012 Budaörs szakácsverseny 020 (640x480)

A budaörsi főzőversenyen szurkolóként részt vesznek a „Budaörsi Olvasókör” résztvevői is. Aki a civil mozgalmunkhoz csatlakozni kíván, itt jelentkezhet: https://www.facebook.com/groups/1580145892197093/?fref=ts

A budaörsi paprikás krumpli készítéséről megnézhet mindenki egy videót is, amely a 2012. év budaörsi főzőversenyen készült:

http://tothzoltan.blog.hu/2013/05/16/szamoljuk_egyutt_a_bogracsban_a_kolbaszkarikakat

Desszert

Mindig vannak elkésők minden programról. Ha már annyit késtek, hogy a főételből sem jutott nekik, akkor még mindig elérhetik a desszertet. A nektarin dzsemet (jammot, lekvárt. chatnit) 2014 őszén készítettük feleségemmel közösen a kertünk termett nektarin barackokból. A dzsem nem tartalmaz hozzáadott cukrot, de egy kis pohárban, kiskanállal lehet megenni.

Várunk minden szurkolót!

Tóth Zoltán, http://tothzoltan.blog.hu

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs olvasókör 2015 Magyarország Rádió Bézs

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr587401034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása