2015.02.09.
00:10

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Lehet-e még népszavazás?

A hét embere a Civil Rádióban (98 FM).

Hétfőn Tóth Mónika készített interjút Tóth Zoltánnal (16 perc): Népszavazások Magyarországon (1989, 1990, 1997, 2008). Nehezedtek-e a népszavazás megtartásának a feltételei 2015-re? Milyen irányba halad a közvetlen demokrácia az Európai Unióban?

https://www.youtube.com/watch?v=0II9Zyxr5dk&feature=em-upload_owner

6 komment

Címkék: választás videó demokrácia pártok kormánypárt helyi népszavazás országos népszavazás Alkotmány Alaptörvény nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr327153889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibapó 2015.05.08. 23:00:35

Óóóóóóóóóóóóóóóóóóóó!!!!!!!!!!!
Azért ez fájt!!!!

Még egy olyan tekintélyes jogtudor is rosszul emlékszik és/vagy rosszul emlékeztet a 4-igenes népszavazás 4-dik kérdésére. Azt mondja Zoltán a rádióinterjúban, hogy "köztvetetten arról szólt, hogy ne a nép, hanem a parlament válassza meg a köztársasági elnököt". De ez nem igaz!!!! Nem erről szólt (ez csak az MDF-SZDSZ paktum eredménye lett később.)

A 4-dik kérdés arról szólt, hogy a nép általi, tehát KÖZVETLEN közt.elnökválasztásra még 1989 őszén, avagy csak az 1990-es parlamenti választások után kerüljön-e sor. És hát a népszavazást kezdeményezők ez utóbbi mellett ágáltak.

Tehát akkor, 1989 őszén evidens volt, hogy a köztársasági elnököt népszavazással választjuk, és erről a jogáról a nép nem mondott le soha, ezt a jogot Antall József és Pető Iván lopta el tőlünk a PAKTUMMAL.

Miért is volt akkor mégis fontos az a 4-dik kérdés? Nagyon egyszerű. A következők miatt: 1989-ben az MSZMP-MSZP legnépszeűbb politikusa Pozsgay Imre volt (valóban hatalmas érdemei voltak a rendszer erodálásában). És az MSZP őt jelölte közt. elnöknek, és ha még a parlamenti választások előtt megtartjuk a köztársasági elnökválaztás-népszavazást, akkor csakis ő nyerhetett volna (minden más jelölt sokkal gyengébb, ismeretlenebb, népszerűtlenebb volt.

Nos, ha még az 1990-es szabad parlamenti választások előtt az MSZP-s Pozsgay lett volna az elnök, az nagymértékben, aránytalanul megnövelte volna az MSZP választási esélyeit. Ennek kellett gátat vetni a 4-dik kérdéssel, ami még egyszer mondom, NEM a közt. elnökválasztás MÓDJÁRÓL, CSAKIS az IDEJÉRŐL szólt!!!!!

tibapó 2015.05.08. 23:10:12

Most látom, hogy a jutubon is van már egy ugyanilyen hozzászólás pár hónapja. Kedves Tóth Zoltán! Megtörtént-e már az ön részéről a mea culpázás?
Vagy nem ért egyet velem, akkor cáfoljon!

tibapó 2015.05.09. 18:41:26

Az ominózusa kérdés:
"Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?"

forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Négyigenes_népszavazás

tibapó 2015.05.10. 13:18:14

Mea culpa!

Közben kiderült, hogy állítólag (bizisten, én nem emlékszem, de van, aki esküszik rá) hogy az is oda volt írva magyarázatként a szavazólapra, hogy: "...(Igen szavazatával Ön azt támogatja, hogy a köztársasági elnököt ne a nép, hanem az új Országgyűlés válassza meg. Nem szavazatával azt támogatja, hogy a köztársaság első elnökét közvetlenül a lakosság válassza meg.)"

Mekkora baromság! Manapság egy kisvárosi jegyzőiroda sem fogadná el, mivel a megfogalmazás több eldöntendő kérdést is tartalmaz.

Már miért következne a parlamenti választások utánra halasztásból egyenesen az, hogy csak a parlament választhatja meg??????

tibapó 2015.05.10. 15:55:07

Köszi a cáfolatot.
Szomorú vagyok. Először is megkövetem.
Másodszor állítom, hogy..., nem is, inkább kérdezem öntől: az rendjén van, rendjén volt-e, hogy maga a népszavazási kérdés csak a választás időpontjára utal, majd a zárójeles magyarázat annak módjára is?

Hogy történhetett ez? Az akkori, a szavazócédulát megfogalmazó választási iroda ármánya, vagy csak én emlékszem rosszul, amikor csak az első mondatra emlékszem. Úgy értem már az aláírásgyűjtő íveken is szerepelt az a (félre)magyarázó mondat?
süti beállítások módosítása