2014.11.18.
20:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rózsakert saláta és budaörsi (sváb) sült hús

Rózsakert Étterem Budaörsön.

Fontos tájékozódási pont Budaörsön a Rózsakert Étterem. Félúton van a templom és a városháza között, a főutcán.

„Ha Budapestről jössz kifelé az M1-M7 közös szakaszán (Magyarán elhagytad az Osztyapenkót), akkor húzzál ki a külső sávba, és gyere el a „Budaörs-Nyugat” feliratig. Az autópálya feletti emeletes körforgalomba jobbra tartva húzzál fel, és az emeletre felérve az első kihajtón jobbra gyere le Budaörs centrumába.

Megérkeztél a Budaörsre (!), az első villanyrendőr a Csata utcánál állít meg. A Csata utca egy fontos, történelmi pont Budaörs történetében: Károly (Habsburg) ezen a helyen akarta visszavenni királyságát Magyarország felett, holott már nem volt magyar király és nem is sikerült a királyságát visszaállítania.

A történészek erős vitában vannak a „csata” mértékét illetően: egyesek néhány puskalövés utáni ebédelésről tudósítanak, a mai Csata utca utca-Károly király út sarkán álló egykori étteremben, mások 69 halottról és sok sebesültről adnak tudósítást. Történelmi tény, hogy a király elhúzott Biatorbágy irányába, és király nélküli királyság lett Magyarország.

A Csata utcai kereszteződés után egyenesen haladhatunk a „centrum” irányába. Az utca neve hivatalosan „Károly király út”, azonban mivel két emberöltőn át Marx Károly út volt neve, ezért a köznyelv (és a buszsofőrök) Marx Károly Király útnak nevezik ezt az utcát. Így mindenki érti, hogy mikor kell leszállni, illetőleg hol jár a faluban.

Haladunk előre az egyenes úton a Rózsakert irányába. A Marx Károly Király út második villanyrendőrénél elérjük a Baross utcai kereszteződést. Újabb történelmi pont Budaörs térképén: hajdanában-danában Budapestről villamos vitt ki Budaörsre, és ennek emlékét őrzi a Baross közlekedési miniszter nevét őrző utca elnevezése.

A Marx Károly Király út és a Baross utca kereszteződése után már csak egy rövid ugrás az a körforgalom, amely a Rózsakert előtt körforog.

Mielőtt azonban a körforgalomba behajtanánk, két fontos budaörsi intézményt láthatunk a körforgalom előtti jobb és baloldalon (nem politikai minősítés!). A jobboldalon a Városi Fiatalok Klubja nyújtja szolgáltatásait, balra a Városi Múzeumot tekinthetjük meg (különös tekintettel a római korra). Ha még nem vagyunk éhesek, akkor érdemes időt szánni a két intézmény programjának a megtekintésére.

Na, végre! Elértünk a Rózsakert vendéglőhöz! A körforgalom túlsó végén tekinthetjük meg a vendéglő bejáratát és feliratát. Ha gyalog jöttünk (vagy omnibuszon), akkor egyenesen felléphetünk a lépcsőkön, azonban, ha autóval érkeztünk, akkor parkoló helyet kell keresnünk valahol a közelben vagy távolban (Budaörsön nem kell fizetni a parkolásért!). Sőt, a gyaloglás is ingyenes!

http://rozsakert-etterem.hu/

Mit is együnk a budaörsi Rózsakertben? Az étlap széles skálán mozog, de mivel hölgyek társaságában vagyok, ezért alkalmazkodnom kell a hölgyek (62, 38, 15, 8) igényéhez: a legkisebb közös többszörös a Rózsakert saláta.

A Rózsakert saláta alapja a Fitnesz saláta (400 gr), amely minden közép és a nagyobb bevásárlóközpontban kapható (megmosva, leszárítva). Továbbiak: szárított paradicsom (20 gr+saját oliva) juliannra , mozzarella (200 gr) csíkokra vágva, bazsalikom + kemény tojások + balzsam ecet.

Miután a hölgyek elegánsan elcsipegették a Rózsakert salátát, otthon a következő Budaörsi (sváb)  Sült Húst készítették el:

Fejenként egy nagy szelet tarja (a csontja alaplének kifőzve) klopfolva, sózva, lisztezve, és forró zsírban elősütve. Az elősütött tarja szeleteket legalább egy napig a hűtőben, az alaplével felöntve, letakarva, pácoljuk. A húsokat (1 kg + 0,25 kg 20%-os tejföl X 1,5  óra) 130 fok C –on egy nagy vas vagy jénai edényben megsütjük.

Miután elkészült a húsunk, akkor újra elmondjuk az ételünk nevét: Budaörsi (sváb) Sült Hús.

A Rózsakert saláta mellett a felfaljuk a készítményünket! Az első próbálkozásra ne hívjunk vendégeket. De a második próbálkozás mindig sikerül!

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv Budapest Budaörs 2014 Magyarország Rózsakert

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr436914131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása