2014.11.05.
16:44

Írta: Dr. Tóth Zoltán

USA Szenátusban republikánus többség

usa_valasztas_2014_1415202065.png_205x246

Választások az USA-ban.

Minden évben, novemberben, az első hétfőt követően kedden választások vannak az USA-ban. A minden évben való választás az államszövetség szintjén csak 4 évenként jelenti azt, hogy mind az 50 tagállamban[i] szavazhatnak az állampolgárok. Ez az alkalom az elnök – közvetett - megválasztása. A választók az elnökön túl nagyon sokféle állami és tagállami szenátort, kongresszusi képviselőt, tagállami kormányzót, megyei és települési önkormányzati vezetőt, bírót, ügyészt, iskolaszéki tagokat is választhatnak. A különféle tisztségekhez eltérő megbízatási időtartamok kapcsolódnak (2-6 év), továbbá egy-egy testület tagjainak egy részét különböző (átlapoló) időpontokban választják meg. Ha választásra sor kerül, akkor kötelező azzal egy időben azokat a népszavazásokat is megtartani, amelyekben a kezdeményezés törvényes volt. A bonyolult „választási időszámítást tovább bonyolítja az időközi választások lehetősége, amelyeket a mandátum megüresedése miatt kell megtartani (elhalálozás, választójog elvesztése, stb.)

Az „átlapoló” választásoknak az az indoka, hogy a képviselőtestület politikai összetétele ne egy adott időpontban változzon meg, hanem a politikai események hatására fokozatosan változó politikai közvélemény fokozatosan jelenjen meg a képviselőtestület tagságának a megváltozásában.

Erre az esetre láthatunk jó példát az USA szenátusi választásán: a 100 tagú szenátusban (minden tagállam 2-2 szenátort választanak) a megbízatási idő (ciklus) 6 év, és a szenátorok egyharmadát 2 évente választják. A 2014. novemberi választásokon a republikánus pártnak legalább 6 szenátori helyett kellett nyernie ahhoz, hogy a szenátus egészében többséget szerezzen. Nos, ez megtörtént: http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_Amerikai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok_tag%C3%A1llamainak_list%C3%A1ja_a_felv%C3%A9tel_d%C3%A1tuma_szerint .

Barack Obama (demokrata párti) elnöknek politikailag nehéz időszaka következik a törvényhozásban. Elnökválasztásra legközelebb 2016-ban kerül sor (november első hétfőjét követő kedden). Obama nem indulhat a 2016. évi választáson, mert egy ember maximum kettő egymást követő ciklusban lehet elnök. Így a 2017. januári beiktatás napjától mindenképpen új elnöke lesz az USA-nak.

 

 

komment

Címkék: demokrácia külföldi választás USA 2012 USA elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr116867399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása