2014.10.12.
16:32

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nemzetiségi önkormányzati választás - alkotmányellenes Ve. rendelkezés

Nemzetiségi megfigyelők jogai.

2014. október 12-én, vasárnap, a mai napon, a nemzetiségi önkormányzatok választása is lebonyolódik.

Tiszaburáról kaptam egy kérdést, amely zavarba hozott. A kérdező szerint a Tiszaburán (Jász-Nagykun- Szolnok megye) nemzetiségi választáson a helyi választási iroda arról tájékoztatta a nemzetiségi jelölő szervezet vezetőjét, hogy a szavazatszámláló bizottságba delegált tagjukat nem engedik a bizottság tevékenységében aktívan részt venni, arra hivatkozva, hogy ő csak „megfigyelő”. A megfigyelő jogait lakonikusan úgy foglalták össze, hogy „üljön le a sarokba egy székre és figyeljen”.

A választási megfigyelő jogainak ilyen interpretálásával már találkoztam több ízben Fehéroroszországban és Oroszországban, Kazahszánban és más sztánokban.

A választási eljárási törvényt fellapozva a 311. § (2) bekezdésében[i] találtam meg azt az alkotmányellenes szabályt, amely szerint a nemzetiségi jelölő szervezet nem delegálhat tagot a választási bizottságba.

Nem akartam hinni a szememnek! A magyar alaptörvény szerinti államalkotó nemzetiségeknek annyi joguk sincs, hogy a szavazatszámlálásban részt vegyenek?!

Ha ilyen jogfosztó a törvény, akkor ne csodálkozzunk, ha a törvény végrehajtói még rálicitálnak a negatív diszkriminációra, és úgy értelmezik a törvény igazságtalanul szűkmarkú (2a) bekezdését[ii], hogy a szavazóhelyiség sarkában egy székre van csak joga a nemzetiségi jelölő szervezet megfigyelőjének.

A válasz a tiszaburai választópolgár kérdésére:

A nemzetiségi megfigyelőnek joga van a Ve. 5. § 4. (bek) c), d) és e) pontja alapján:

 

„c) a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit,

 

d) kifogást nyújthat be,

 

e) a szavazás lezárását követően a lezárt urnát aláírhatja,”.

 

Tisztelt Tiszaburai Választópolgár!

Alkotmányellenes szabály és jogtipró gyakorlat édestestvérek. Lépjünk föl mindannyian a tiszta választásokért!

2014. október 12. Tóth Zoltán, választási és közigazgatási szakértő

 



[i] 311. § (1) A nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a következő választási bizottságok működnek:

a) Nemzeti Választási Bizottság,

b) területi választási bizottság,

c) helyi választási bizottság,

d) szavazatszámláló bizottság.

(2) A választási bizottságba a jelölő szervezet nem bízhat meg tagot.

(2a) Az azon nemzetiséghez tartozó jelölő szervezet, amelynek települési önkormányzati választására a településen sor kerül, a szavazóhelyiségbe egy megfigyelőt bízhat meg. Megfigyelő csak a központi névjegyzékben a nemzetiség választópolgáraként nyilvántartott választópolgár lehet. A megfigyelőre egyebekben a /külképviseleti megfigyelőre vonatkozó/ 5. § (4) és (5) bekezdésének, a 29-31. §, valamint a 32. § (3) bekezdésének rendelkezéseit kell alkalmazni.

[ii] 5.§ (4) A Nemzeti Választási Bizottság által nyilvántartásba vett külképviseleti megfigyelő jelen lehet a külképviseleti választási iroda munkájánál. A külképviseleti megfigyelő

a) figyelemmel kísérheti a külképviseleti választási iroda munkáját,

b) a szavazást, illetőleg a külképviseleti választási iroda munkáját tevőlegesen vagy ráutaló magatartással nem befolyásolhatja, és nem zavarhatja,

c) a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit,

d) kifogást nyújthat be,

e) a szavazás lezárását követően a lezárt urnát aláírhatja,

f) a szavazóhelyiségben köteles regisztrációs kártyát viselni.

(5) A külképviseleti megfigyelő megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek az (1) bekezdés szerinti megbízót terhelik.

 

komment · 1 trackback

Címkék: választás demokrácia közigazgatás pártok kormánypárt elsőválasztók Európai Unió Alkotmánybíróság jóállam 2014 Magyarország Alkotmány Alaptörvény magyar választások története 2014 abécé választásokra választópolgár kérdez 2014 önkormányzati választások

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr586784293

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.10.12. 19:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása