2014.10.02.
11:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bordivatok változásai

badacsony_1412241620.png_225x225

Krúdy Gyulától tudjuk[i], hogy a bor, az száraz bort jelent. Igaz Krúdytól azt is tudjuk, hogy „…álmában minden ember demokrata!”[ii]

Így aztán nem csoda, ha az emberek egy része az édes bort issza, bor helyett. Mentsége legyen az emberek azon részének, akik édes bort isznak, hogy királyi udvarok élen járnak a bordivatok alakításában, és az angol-brit királyi udvar manapság is rendel minden évben a tokaji aszúból. Sőt, a tokaji aszú reklámmondata: a királyok bora – a borok királya! Azt már a magyar közvélemény nem tudja, hogy a tokaji a borkatalógusokban, általában, mint desszert bor szerepel, vagyis nem borként, hanem süteményekhez ajánlja a borszakma. Azonban a szomszédos császári udvarban (magyar királyként) a Nászéjszakák borának nevezték a somlói juhfarkot, annak érdekében, hogy fiúgyermeket sikerüljön nemzeni trónörökösnek.

A bordivat fontos alakítója a fogyasztók tömege. A hölgyek - a polgári hagyomány szerint - szívesebben ittak édes italokat, mind a pálinka-sör-bor fogyasztó férfinépesség. Az édes likőrök bocsánatos bűnnek minősültek, mint kerítésszaggatóbb, karcosabb vagy háromemberes alkoholtársaik. Ha a hölgyeket borral kínálták, akkor illett azt mondaniuk: „csak ha édes!”.

A bordivat másik alakítója a külföldi megrendelés vagy az itt tartózkodó turista. A német megrendelő és a német turista nagyon kedvelte a magyar édes bort. Sőt, a Balatonnál szinte kötelező volt az édes szürkebarát[iii] fogyasztása. (Természetesen nem bocsátkozunk bele abba a vitába, hogy a német „sörös” nemzet, és a német borokat nehéz megkülönböztetni az jó minőségű ecettől.) Valószínűleg az NSZK és az NDK egyesülésének egyik nem várt eredménye, hogy lényegesen lecsökkent az édes szürkebarát iránti kereslet a Balaton környékén (is).

Manapság a bordivat a száraz borok irányába húz. Még a tokaji termelők is egyre több száraz furminttal indulnak a hazai piacon - a Krúdy-s borivók nagy örömére.

Végre találtam egy bort, amely száraz szürkebarát a címkéje szerint! Normál borosüvegbe töltötték, a címke sárgás-zöld pasztellszínű, egy kismadarat formáz. Visszafogott a külső megjelenés. Parafából készült a dugó. Világos sárga színű a bor, az illata tünékeny. Kristálytiszta, átlátszó, a pohárban megforgatva szépen csorog le a bor a pohár belső falán. Az íze a semleges irányba húz, a szőlő eredeti íze felöl. Jó érzés lenyelni. Nem karcos, nem ecetes, nem túl magas az alkoholtartalom.

Ez a balatoni Szürkebarát egy száraz, női bor. Kifejezetten ajánlott férfiaknak, mártással készített csirke, pulykasültek mellé.

A bort készítette Szigeti Andrea, Nyitnikék Pincészet, 2013-ban. Várom a 2014. évi női borokat, hogy legyen összehasonlítási alapom…Veszem a kalapom!

 

 


 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv Bor 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr136752533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása