2014.09.07.
17:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Máglyarakás

img_5303_640x480_1410102775.jpg_640x480

A desszert elnevezése egy fantázianév, mert bár rakásnak rakás lehet, de máglyának mégse, hacsak nem tekintjük annak a fehér-világosbarna hab (habcsók?) alatt megbúvó piros lekvár-réteget?!

Aki az édességet szereti és nagykanállal is szívesen megeszi, az álljon neki - e recept alapján - ennek a laktató édességnek az elkészítéséhez!

Tojás sárgákat, vaniliáscukorral, továbbá kristálycukorral és citromhéjjal elkeverünk. (Ha sok az időnk és az energiánk, akkor kézi habverővel, ha sietünk vagy túlvagyunk a reggeli tornán, akkor gépesített eszközzel dolgozunk. Ha a családban kérünk meg valakit a kézi habverésre, akkor nagy az esélyünk, hogy ezt a kívánságunkat teljesíti az érintett - utolsóként.) A kavarcsot felengedjük langyos tejjel, tulajdonképpen egy ízesített tejet készítünk. A kristálycukrot kicserélhetjük cukorbetegeknek nyírfa (stb.) cukorra is.

A zsömléket vízszintesen 3 felé szétvágjuk, úgy hogy a tető ne billegjen, amikor letesszük a tepsi aljára (egy kis talpat vágunk rá) és egy nagy tepsiben 120 Fok C melegben kiszárítjuk a zsemléket (max. 5-10 perc).

Az ízesített tejjel meglocsoljuk a szárított zsömle szeleteket. A tocsogóssá tett zsömleszeletek felét egy feleakkora tepsibe tesszük át, mint amiben szárítottuk a zsemléket. Az átázott zsemleszeleteket beborítjuk vékonyra vágott almaszeletekkel, amelyeket erősen fahéjazunk. A maradék ázalékkal az almát beborítjuk. A spájzból lekvárt veszünk elő (kedvünkre valót, de lehet régi is), a lekvárt folyósra hígítjuk főzőrummal vagy más égetett szesszel.

A főzőrum annyiba kerül a boltban önmagában, mint az összes többi hozzávaló. El is hagyhatjuk, vagy rumaromával pótolhatjuk a főzőrumot.

Megkóstoljuk a rumos lekvárt, hogy kellően ízletes-e (na, még egyszer), és elsimítjuk az ázalék zsömlék tetején. A sütőben 140 fok C –on 40 percig sütjük. A sütés után legalább 15 percig pihentetjük (hűtjük) a rumos-almás-tocsogós zsömléket.

Amíg sül és pihen a tészta, addig a tojások fehérjét (sárgája ne legyen benne egy csepp sem, mert nem verődik fel!) újabb adag kristálycukorral kemény habbá verjük. A keménységet úgy állapítjuk meg, hogy a tálat lefelé fordítjuk: ha a hab kiesik a tálból, akkor új tojásokat veszünk elő, ha a hab a tálban marad, akkor jól dolgoztunk!

A habcsókhoz hasonló állagú habot egyenletesen elterítjük a lekvár tetején, és 170 fok C-on 10 percig pirítjuk. A sütőbe többször is betekintünk, hogy nem ég-e meg a habunk! Ha már világos barna, akkor kész! Ha már szürke-fekete foltos, akkor kivesszük a sütőből, a megégett habot a szemétbe kézbesítjük, új tojásfehérjékből új fedőréteget készítünk.

A máglyarakás állaga változatos: a felső habréteg egy kicsit kemény, vizes késsel kell vágni. A zsemlék és az alma rétegegek puhák, de nem folynak szét. Ehetjük villával vagy kanállal is.

Bevásárló lista 4 személyre                                        (2014)

Zsömle 6 db                                                                      120 Ft                                                 

Tojás 3 db                                                                          150

Vaníliacukor 10 gr                                                              50

Kristálycukor 150 gr (2x75 gr)                                    100

Tej 0,5 l                                                                               100

Alma 3 db                                                                          50

Sütőrum 250 ml                                                              600

Lekvár 200 gr                                                                    100

Fahéj 20 gr                                                                          50

Összesen:                                                                         1200 Ft kb.

Jó étvágyat!

(Juhász Jánostól tanultam a „máglyarakás” elkészítését a Dobos. C. József iskolában.)

komment

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr466678091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása