2014.06.11.
15:47

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Tisza István és a választójog

 

Tisza Istvánnak – ismét – szobrot állítottak az Országház mellett. A jelenlegi kormány az Országház környezetét az 1944-es állapotokra kívánja visszaállítani. Ennek a rekonstrukciónak lényeges eleme a Tisza István szoborcsoport. Az eredeti főalakot újra kellett alkotni, mert 1945 után megsemmisült. Azonban megmarad a „Magvetők”, a „Katona búcsúja” több alakos részcsoport és az obeliszk tetején látható „Oroszlánba harap a kígyó” csúcsdísz.

Ki is volt Tisza István, aki most példaképként áll a kétharmados parlamenti többség előtt?

Ferenc József kinevezése alapján első ízben 1903-1905 között volt miniszterelnök. Az 1905-ös választásokon elbukott a 35 éve kormányzó Szabadelvű Párt. Ezt követően, mint felsőházi tag politizált, majd megalakította új pártként a Nemzeti Munkapártot, amely győzött az 1910-es választásokon. 1912-ben az Országgyűlés elnöke, majd 1913-ban miniszterelnök lett másodjára is Ferenc József keze által.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tisza_Istv%C3%A1n

1917-ben - IV. Károly megkoronázása után fél évvel – lemondott a miniszterelnökségről, és országgyűlési képviselőként politizált haláláig. 1918. október 31-én – négy sikertelen merénylet után – megölték.

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1918_oktober_31_tisza_istvan_meggyilkolasa/

E cikk keretében nem vizsgáljuk pályafutásának más szegmenseit (pl. a Vérvörös csütörtök eseményeit, az I. világháborúba való belépés körülményeit), azonban a választójoghoz való viszonyát röviden áttekinthetjük a Tisza István nevéhez fűződő 1913. évi XIV. törvénycikk

http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=7210

lényegének az összefoglalásával.

Választójoga van 1913-ban:

- a „férfiúi nemhez tartozóknak”,

- azon analfabétáknak, akik legalább 40 korona adót fizetnek, vagy legalább 16 hold földbirtokkal rendelkeznek,

    • - azon írni-olvasni tudóknak, akik 20 korona adót fizetnek vagy 8 hold földbirtokkal rendelkeznek,

- azon iskolázottaknak, akik a népiskola hatodik osztályát elvégezték és legalább 30 évesek, valamint önálló iparosok-kereskedőt vagy már adót fizetnek,

- azon iskolázottaknak, akik középiskolát végeztek és legalább 24 évesek.

A női választójogot elsőként egy USA tagállamban Wyomingban vezették be 1869-ben.

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ltal%C3%A1nos_v%C3%A1laszt%C3%B3jog

Majd Új-Zéland (1899) és Ausztrália következett (1900) a választójog női kiterjesztésével.

Tisza István a nők a választójogáról a következőt mondta:

„Két szóval megmondhatom, hogy a nők képviselőválasztói jogának határozott ellensége vagyok. Irtózom a gondolattól, hogy asszonyaink megannyi választó polgártárssá alakuljanak át.” „Ezzel a reformmal veszítenénk mi, szegény férfiak, de azt hiszem, végeredményben a nők is.”

(Vélemények a nők választójogáról. Összeállította: Schwimmer Rózsa. Kiadja a Feministák Egyesülete. 1906. 8–17. p.)

Tisza István törvényjavaslata eredetileg még olyan megoldást is tartalmazott, amely szerint 10 analfabétának együtt van 1 szavazata, míg egy egyetemi tanárnak 10 szavazata van. Ebből azonban nem lett törvény. Viszont lett a többiből törvény, amely a választójog feltételeihez műveltségi és vagyoni cenzusokat is megállapított. Az 1913. XIV. tc alapján nem tartottak választásokat, mert Magyarország/Ausztria Szerbia elleni hadüzenetével a magyarországi választásokat elsöpörte a világháború.

http://tortenelemklub.com/magyar-toeri/64-valasztojog-es-orszaggylesek-1848-es-1945-koezoett-magyarorszagon-tanulmany?catid=17%3Adualizmus-kora-1867-1918

Tisza István választójogi törvényének a tartalmát vitte tovább Bethlen István miniszterelnök is.

http://www.xxszazadintezet.hu/rendezvenyek/valasztasok_es_nepakarat_tudom/poloskei_ferenc_tisza_istvan_e.html

A jelenlegi miniszterelnök 2014-ben avatta fel Tisza István szobrát. Amikor ránézünk a szoborra, akkor jusson eszünkbe az, hogy a szobor főalakja politikai célokból korlátozta a választójogot: irtózott a nők választójogától és félt a szegény emberek tömegeitől. A jelenlegi miniszterelnök szoboravató beszédben nem hallhattunk Tisza István ezen gondolatairól és tetteiről semmit.

Azonban arról hallottunk a jelenlegi miniszterelnöktől 2012-ben, hogy a választási regisztráció általános bevezetésével korlátozni kell a választójogosultságot. 8 millióról 4 millióra kívánták csökkenteni a választójogosultak létszámát. Ez a terv konkrétan nem sikerült, de sikerült úgy deformálni az országgyűlési választási törvényt, hogy a kisebbség kétharmados többség lett a parlamentben. Most ugyanezt teszik a budapesti választási törvénnyel is.

Azonban szükségszerűen eljön az elbukás ideje, és akkor a deformált törvények visszaütnek megalkotóira.

Szabad, tisztességes és átlátható választásokat!

 

 

 

 

 

komment · 1 trackback

Címkék: választás demokrácia kormánypárt elsőválasztók Szerbia jóállam 2014 Magyarország magyar választások története 2014 abécé választásokra Szavazatszámlálók választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr756295856

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.06.11. 16:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása