2014.05.26.
09:00

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Győztek a nemszavazók!

Győztek a nemszavazók!

Nyolcmillió választójogosultból 2,3 millió választópolgár (29%) vett részt az Európai Parlament képviselőinek választásán.

A demokrácia ünnepnapja a választás! Kevesen ünnepeltünk tegnap, a többség úgy döntött, hogy számára nem tartogat semmit ez a vasárnap a közösségi életben.

Akik még is úgy döntöttek, hogy részt vesznek a választáson, azok ismét a Fideszt díjazták. A Fidesz örülhet a 12 uniós mandátumnak, és elgondolkodhat azon, hogy április 6-ához képest 1 millió szavazót veszített. Bár a gondolkodásra sok esélyük nincsen, hiszen a főnökük megmondta: „győztünk, nagyon győztünk, sőt mi győztünk a legjobban". Az április 6-ai 2,3 millió szavazó után a Fidesz szavazó bázisa 1,2 millió választópolgárra csökkent. A számok fényében szédelgő feldicsérésnek vagy még inkább dicsekvésnek tűnik az idézett kijelentés.

Baloldalon is van ok az elgondolkodásra. Az összefogás felmondása hozzávetőlegesen három egyenlő részre szakította a baloldalt. Az Mszp politikusai „Gyurcsányoztak” eleget: többet visz, mint hoz – jelentették ki az április 6-ai választás után is. Akkor most mit mondanak a saját vezetőjükre? Mesterházi csak vitt és nem hozott semmit?! Az Mszp megismételte az 1990-es választás eredményét: 11%-át érte el a szavazatoknak. A szavazóbázis elvesztését az abszolút szám még jobban mutatja: 250 ezren szavaztak a szocialistákra.

A Demokratikus Koalíció örülhet, mert két képviselőt küldhet Brüsszelbe. Saját céljukat elérték. Ráadásul igazolva láthatják azt a korábbi igényüket is, hogy összefogás javaslata, amelyet az Mszp és az Együtt is elutasított: helyes gondolat volt.

Az Együtt 160 ezer szavazatot ért el, amely kevés lett volna az április 6-ai választáson az 5%-os küszöbhöz. Ennyi szavazat most elegendő volt ahhoz, hogy egy képviselőjük Brüsszelbe utazhasson.

Az Lmp 110 ezer szavazatnak örülhet és ők is egy képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. Április 6-án még 250 szavazójuk volt, amelyből 140 ezret elvesztettek 6 hét alatt.

A Haza nem eladó és az SMS párt az uniós választásra 20-20 ezer aláírást gyűjtött azért, hogy indulhassanak a választáson. Egyik párt sem tudta a titkos szavazáson megismételni ezt a teljesítményt, az előbbi 12 ezer, az utóbbi 9 ezer szavazatot ért el.

A Nemzeti Választási Iroda a pártelfogultságáról tett ismét bizonyosságot. Sajátjuknak tekintett hírharsonáik előbb tudták meg a választási eredményt, mint a nyilvánosság. Bár kétségkívül ráértünk volna később is megtudni a példátlanul alacsony választási részvétellel megtartott választási eredményeket.

 

3 komment

Címkék: választás demokrácia közigazgatás pártok kormánypárt elsőválasztók MSZP LMP Európai Unió Bajnai 2014 Magyarország Együtt 2014 Demokratikus Koalíció magyar választások története

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr676210386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2014.05.26. 14:40:54

A ballib média máson sem görcsölt, hogy az Ősszefogással Gyurcsány csak vitt.
Ez a sok elemző és médiaritter mikor kér bocsánatot Gyurcsánytól? Bolgár Györggyel, Kálmán Olgával az élen.
S ne hagyjuk ki a Bajnait, aki hasonlóan nyilatkozott.
Látható, hogy Bajnai a fővárosban létezik, vidéken, alig-alig lépte túl az 5%-ot..

Andráska8 2014.05.26. 21:12:12

Bajnainak nem 5%-ot kellett volna elérnie áprilisban, hanem tízet.
süti beállítások módosítása