2014.04.08.
21:09

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szavazatok és mandátumok arányossága és/vagy aránytalansága a szakmában és egyes politikusok beszédeiben.

A www.atv.hu újságírója 2014. április 8-án hívott telefonon, hogy a jelenlegi miniszterelnök a Bloomberg  kérdésére milyen választ adott.

Az újságírói kérdésre valóban az idézett választ adtam.

http://www.atv.hu/belfold/20140408-de-on-honnan-jott-otszor-kerdezte-orban-az-ujsagirot

Azonban azt is elmondtam az újságírónak, hogy a van tudományos alapja a kijelentésemnek. Ezt a kijelentésemet az atv.hu nem közölte. Ím, az alátámasztás. (Politikatudományi Szemle/1994.)

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&ved=0CFYQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.poltudszemle.hu%2Fpdf%2F1994%2F1994_3%2Ffk.pdf&ei=2A5EU-DAF6n8ywPl_YCYDA&usg=AFQjCNG1fB5E6MzA3FR8YCB1ghItSjDk6w&sig2=W6n6iC3cIzun1wuKtn0EEQ&bvm=bv.64367178,d.bGQ

„Szakmaiatlan állítás, hogy a 2014. évi magyarországi választások eredménye alapján az Egyesült Királyságban a szavazatok 44%-a alapján a parlamenti mandátumok 90%-t nyerte volna el a legtöbb szavazatot elért párt.”  Továbbá azt is nyilatkoztam az újságírónak, hogy a szakmai megnevezése a miniszterelnöki odavetés cáfolatának: arányossági együttható. Ezt a közlést is elmulasztotta az újságíró.

Valóban buktató kérdés a választástudományi diszciplína hallgatóinak az olyan válasz a vizsgán, amelyben összekeverik a politikai vágyakat a kétpárt-rendszer  kialakítására, midőn a sokpárt-rendszerre adekvát arányos választási rendszerek alkalmazását szónokolják. Ezt a nyilatkozatomat sem közölte az újságíró.

Végül is az újságíró ugyanazt a hibát követte el, mint a miniszterelnök: konfliktust és zavart akart kelteni a hangzatosság kedvéért. A tiszta beszéd és az érvelés megalapozottsága lényegtelen – szerintük.

Szerintem a tiszta beszéd, a kijelentések valóságtartalma az elsődleges.

Az újságíró még tanulhat ebből az írásomból. A politikusok többsége nem tanul/t semmit.

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia 2014 Magyarország 2014 abécé választásokra

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr135988496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása