2013.12.05.
17:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Melyik párt neve szerepel majd a szavazólapon?

 „Tisztelt Tóth úr!

Egyik választási előadásában azt említette, hogy két vagy több párt országos közös listáját csak ugyanolyan pártösszetételű közös egyéni jelöltekkel lehet megalapozni.

Az MSZP és az Együtt-PM közös egyéni jelölteket indítanak a 106 egyéni választókerületben úgy, hogy 75 egyéni választókerületben az MSZP, 31 egyéni választókerületben az Együtt-PM jelöltjei indulnak. A két párt önálló országos listát indít. Ezek szerint közös jelöltekkel is lehet önálló országos pártlistákat állítani?

Az egyéni választókerületi szavazólapon ezek szerint az egyéni jelölt neve mellett a két párt neve közösen szerepel? Az országos pártlistás szavazólapon a két párt neve külön-külön szerepel?”

Válasz:

A korábbi előadásomban helyesen mondtam, hogy két vagy több párt közös országos listáját legalább 27 közös egyéni választókerületi jelölttel lehet megalapozni.

Az MSZP és az Együtt-PM vezetői úgy döntöttek, hogy nem lesz közös országos pártlistájuk, hanem önállóan (külön-külön) indítanak országos listát. A hatályos szabályokból az is következik, hogy az önálló országos pártlistáknak nem lehet közös egyéni jelöltjük, mert a 2011. CCIII. törvény ezt tiltja.

Az MSZP és az Együtt-PM vezetőinek a döntése kihat a szavazólapra is. 75 választókerületben az egyéni jelölt neve mellett az szerepel majd, hogy MSZP. 31 egyéni választókerületben a jelölt neve mellett az Együtt-PM párt neve lesz olvasható.

Minden választópolgárnak dönteni kell, hogy az országos pártlistákat tartalmazó szavazólapon az említett két párt közül melyikre adja le szavazatát.

A teljesség kedvéért megemlítem, hogy egyéni választókerületi szavazólapon a jelöltek száma – választókerületenként – várhatóan 8-14 jelölt lesz, az országos listás szavazólapon várhatóan 7-12 pártlista szerepel.

Választásszakmailag az egyéni és az országos listás jelölés összefüggésére a kártyából átvett zsargont alkalmazzák: színre-színt kell tenni. Közös egyéni jelöltekkel nem lehet közös pártlistát megalapozni, mert a választási bizottság azt mondja: renonsz.

Az MSZP-nek és az Együtt-Pm-nek – jelenleg - nincsenek közös jelöltjei az egyéni választókerületekben.

A kérdésében szereplő pártok még megváltoztathatják politikai döntésüket, erre 2014 februárjáig még van jogi lehetőségük.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány választás demokrácia pártok szavazólap elsőválasztók MSZP Bajnai 2014 Magyarország Együtt 2014 magyar választások története 2014 abécé választásokra nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr885677495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása