2013.10.11.
15:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A koalíció dicsérete

A rendszerváltással létrejött a sokpárt-rendszer Magyarországon. Szándékosan nem írok „többpárt-rendszert”, mert a többpárt-rendszer fogalmába beletartozik a „kétpárt” és a „kétpólusú” fogalom is. Már pedig Magyarországon 1990-2010 között az Országgyűlésbe 4-6 párt jutott be minden ciklusban, és a kormánytöbbséghez mindig legalább két pártra volt szükség a parlamenti patkóban.

A választáson a legtöbb szavazatot szerzett pártnak mindig kellett egy kiegészítést szereznie. Ezt a pártok hol szívesen tették, mert „összenő, ami összetartozik!” (MDF és KDNP) vagy kizárólag a választási és parlamenti matematika kényszerítette őket össze (Fidesz és FKGP 1998) vagy a külpolitikai szempontok kiemelten fontosak voltak (Mszp és Szdsz 0994). A nagy pártok nem nagyon kedvelték a koalíciós kormányzást, mert rengeteg vesződséggel járt: programok és médiaszereplések egyeztetése, személyi ügyek eldöntése, törvény-előterjesztések keservei, parlamenti szétszavazások, költségvetési viták nehezítették a miniszterelnökök, pártelnökök, frakcióvezetők, a kabinetek munkáját. A közvélemény sem nagyon örült a koalíciós civódásoknak, sőt kacagott a „miniszterelnököt keresünk” elnevezésű projekten 2004-ben.

A 2010. évi választások után a határozott kormányzásra, a pártegységre vágyó választópolgárok megtapasztalhatták a parlamenti kétharmados többség diktatúráját. Megszűnt a programok és a médiaszereplések egyeztetése, a személyi ügyek másodpercek alatt dőlnek el (akár egy évtizedre), a törvény-előterjesztésekről nincs egyeztetés, nincsenek a kétharmadból szétszavazások, a költségvetés egy év alatt hétszer is módosítható, sőt visszaható hatállyal is bármit meg lehet tenni. Ha egy kormánypártinak egy törvényi rendelkezés sérti a személyes vagy családi érdekét, akkor könnyű kivételt tenni vele.

A közvélemény csak mostanában kezd szembesülni azzal, hogy a koalíció azt is jelenti, hogy a döntés-előkészítésben nagyobb a társadalmi nyilvánosság. A kényszerű koalíciós egyeztetések lehetővé teszik a civil szervezetek részvételét a kormányzati döntések kialakításában. Lehetővé válik a különböző társadalmi csoport-érdekek megismerése és figyelembe vétele. A koalíció csökkenti a szélsőséges pártok bekerülésének lehetőségét a parlamentbe.

Egyszerűen: a koalíció több munkát jelent a pártoknak és a pártvezetőknek, de nagyobb haszonnal jár a demokráciával, a nyilvánossággal, az érdekek szélesebb körű megismerhetőségével az embereknek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány választás demokrácia rendszerváltás pártok előválasztás elsőválasztók MSZP LMP Bajnai Bokros 2014 Magyarország Együtt 2014 Kuncze MÚOSZ Szabadság és Reform Intézet Szabadelvű Polgárok Egyesülete Szövetségben Együtt Magyarországért Demokratikus Koalíció magyar választások története nemzetközi megfigyelés Modern Magyarország Szalaykör

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr365563299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása