2013.09.23.
18:29

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Tanuljuk együtt a jogszabályokat 3.

boritek_msn_topsztori_1_1379953534.jpg_464x260

Tanuljuk együtt a választási jogszabályokat!

Választópolgárok kérdezik: Szabad-e a választópolgárokat tömegesen szállítani a szavazóhelyiségbe? Ha az autóban csendben ülünk, az kampánycsendsértés?

2013. szeptember 22-én, vasárnap, Baján, időközi önkormányzati választásra került sor. A demokratikus ellenzéki pártok egy szűkebb csoportja (MSZP, Együtt_PM, DK) közös jelöltet indított. A jelölő szervezet a választás után csalást kiáltott, mert állításuk szerint a FIDESZ, szerintem a 16%-osok pártja, választási csalást követett el azzal, hogy a 16%-osok pártja tömegesen „szállította” a választópolgárokat a szavazókör/ök/be.

Tanuljuk együtt a választási jogszabályokat.

2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról

171. Átmeneti rendelkezések

349. § (1) A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni

a) az országgyűlési képviselők e törvény hatálybalépését követő első általános választását megelőző időközi országgyűlési választásokon,

b) a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek e törvény hatálybalépését követő első általános választását megelőző időközi önkormányzati választásokon,

1997. évi C. törvény a választási eljárásról

A kampánycsend megsértése

41. § A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát (a továbbiakban: plakát) elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Mi következik a két törvényhely egyidejű értelmezéséből? (Politikusok ezt a részt ne olvassák, mert többségük alkalmatlan két törvényhely egyidejű értelmezésére!)

Baján - a bizonyítékok valódisága esetén – a választópolgárokat tömegesen szállították a szavazásra: ez törvénysértő.

·         Mit tesz a választási bizottság, ha elolvassa a törvényt?

·         Mit tesz a felettes választási bizottság?

·         Mit tesz a bíróság?

Elsősorban a panaszt tevő pártokat kérdezem: mit tesznek a jogorvoslatért?

 

komment

Címkék: kampány választás rendőrség demokrácia közigazgatás pártok kampányfinanszírozás kormánypárt elsőválasztók MSZP LMP 4K! Budaörs Bajnai OVB Bokros 2014 Magyarország Együtt 2014 Kuncze Szabadság és Reform Intézet Szabadelvű Polgárok Egyesülete Szövetségben Együtt Magyarországért Demokratikus Koalíció magyar választások története 2014 abécé választásokra nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr915530161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LÁNYI Pál 2013.09.24. 20:35:02

www.bpvalaszt.hu/
Ezt a honlapot említettem a könívbemutatón; ez a Napvilág Kiadó informatikai portálja, amit IGNÁCZ Károly Bp Választ 1920-45 könyvének háttérbázisa.

Dr. Tóth Zoltán 2013.09.25. 07:29:26

Kedves Lányi Pál! Köszönöm az információt!
süti beállítások módosítása