2013.03.11.
11:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2 napig szavaztak, 2 napig számoltak, 102 napig alakítanak kormányt Olaszországban

landscape_1_1362998269.jpg_450x314

2 napig szavaztak, 2 napig számoltak, 102 nap alatt alakítanak kormányt Olaszországban. A választási eredmény nagyon szoros. A Barsani vezette balközép szerezte meg a legtöbb szavazatot, míg a Berlusconi lovagolta a jobbközép nagyon közeli eredményt ért el (közel 30-30%). Az Öt csillag mozgalom üstökösként került fel a dobogóra (25%), mert a politikai elit teljes cseréjét hirdetve más politikát hirdet ( http://www.beppegrillo.it/ ), mint a hagyományos pártok. A jelenlegi ügyvezető miniszterelnök (szakértői kormány) új pártja 10 %-os eredményt produkált. Az 5%-os parlamenti küszöb működött, mert több kisebb pártot is kizárt a parlamentből, de ez is kevés a parlamenti többség megszerzéséhez a nagyobb pártoknak.

Világosan megmutatkozik az arányos parlamenti választási szisztéma hátrány a kormányozhatóság gyengesége területén. A diktátor pártvezetők ezért hangsúlyozzák a többségi választási rendszer előnyeit, mert ha a választópolgárok szavazatai nem teremtenek többséget, akkor a választási törvény mesterségesen teremt kétharmados többséget (lásd: magyar parlamenti választás 2010).

Berlusconi a választások előtti hónapokban változtatott az olaszt választási törvényen: vétójogot adott a képviselőházzal szemben a felsőháznak és növelte a többségi elemek súlyát a választási matematikában. Ez a törvénymódosítás arra az esetre készült, ha a balközép nyerne a képviselőházi választáson, akkor legyen politikai ellensúly a felsőházban. Berlusconi politikai machiavellizmusa bejött: patt helyzet van kormányalakításban, mivel senki senkivel nem lép koalícióra.

Az olasz választási és kormányalakítási tapasztalatokat érdemes a magyar politikusoknak is tanulmányozni: 2014-ben a magyar politikai elit is kerülhet ilyen patthelyzetbe, ha a demokratikus ellenzék nem képes összefogni. És ennek az együttműködés képtelenségnek a lakosság, főleg annak szegényebb többsége issza meg a levét.

Foto: Beppo Grillo, az Öt csillag mozgalom vezetője, humorista, aki nem kampányol az elektronikus médiában csak gyűléseken és az interneten.

 

komment

Címkék: választás demokrácia Olaszország Európai Unió külföldi választás 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr535127431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása