2013.02.06.
21:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kiss Károly: Választás Jordániában (második rész)

counting_at_a_pcc_1360183767.jpg_500x333

Egy választási megfigyelő tapasztalatai a Beduin Észak Választási Körzetben[1]

A választást megelőző kötelező regisztrációt az tette szükségessé, hogy bár Jordániában létezik lakcímnyilvántartás, de abból nem tűnik ki, hogy az illető személy rendelkezik-e választási joggal. Az ország lakosságának közel fele palesztin, akiknek jelentős részétől megtagadják a választásokon történő részvétel jogát. Jogszabály alapján nem szavazhattak a hadsereg, a rendőrség, a biztonsági szolgálatok tagjai, a börtönbüntetésüket töltők, valamint azok, akik ellen még le nem zárult büntetőeljárás van folyamatban. A beduin törzsek hagyományosan különleges jogokkal rendelkeznek, önálló törzsi választási körzeteket alkothatnak, ami szintén szükségessé tette a regisztrációt. Hasonlóan alkothatott önálló választási körzetet a keresztény vallási, a cserkesz és csecsen nemzetiségi közösség. A korábban gyakorlattá vált más helyett szavazást, családi szavazást és kiskorúak szavaztatását, többszörös szavazást szintén a regisztrációval akarták elkerülni. A Magyarországon gyakorlattá vált mozgóurnás szavazást a jogszabályok nem teszik lehetővé. A Független Választási Bizottság további célkitűzése volt a mozgáskorlátozottak szavazásának elősegítése. A regisztráció az elképzelések szerint lehetőséget biztosított volna, hogy a mozgáskorlátozottak a részükre rendelkezésre álló speciális megközelítési lehetőséggel bíró szavazóhelységekben szavazzanak. Ez azonban csupán cél maradt, minimális eredménnyel, mivel az épületek jelentős része eleve nem volt alkalmas erre a célra.

A Beduin Észak Választási Körzetben a szavazóhelységeket (PCC = Polling and Counting Centre) iskolákban rendezték be. A férfiak és a nők egyes földrajzi területeken külön-külön szavaztak. A szavazatszedő bizottság hat főből állt. A fejlődő országok gyakorlatának megfelelően feladataik elkülönültek és részletesen szabályozottak voltak.

A nemzeti listák és a helyhatósági jelöltek megfigyelői a szavazás és a számlálás teljes ideje alatt jelen lehettek. A Független Választási Bizottság nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a szavazatszedő bizottságokban minél több nő vegyen részt. Ennek sikerességét az erősen hagyományápoló megfigyelési területünkön is tapasztaltuk, bár nők még főként a bizottság alacsonyabb rangú feladatait látták el.

A Független Választási Bizottság az szavazópolgárok szavazási jogának ellenőrzésére és a szavazatok számlálására párhuzamos elektronikus és papír alapú módszert dolgozott ki. A szavazópolgár kizárólag a számára kijelölt szavazóhelyen szavazhatott. A választás napján a névsorba utólagosan, senkit nem lehetett felvenni. A szavazatát leadó személy regisztrációs kártyáját annak sarka levágásával érvénytelenítették, bal kezének mutató ujját lemoshatatlannal festékkel jelölték meg. A jogszabály lehetőséget biztosított, hogy a látásukban korlátozottak, analfabéták segítővel szavazzanak. Az ilyen személyek kísérője bal kezének kisujját jelölték festékkel, és aláírásukkal is igazolniuk kellett kinek nyújtottak segítséget. Az informatikai rendszer megfigyelési területünkön meglepően megbízhatóan működött. Amennyiben időszakos megszakadás volt az internet kapcsolatban, azt mobiltelefonnal, illetve sms-vel helyettesítették. Érdekes volt tapasztalni, hogy a beduin területen a számítógépek előtt minden esetben nők ültek. A regionális szavazóbizottságok képviselőjeként, két szavazóhelységenként egy köztisztviselő segítette a bizottságok munkáját, amely nem terjedt túl a technikai kérdések szervezésén pl. sorban állás szervezése, esetleges rosszullét, informatikai segítségnyújtás, szavazólapok szállítása, hasonlók. A szavazatszedő bizottság erre kijelölt tagjának feladata volt a szavazás módjának elmagyarázása.

*******************  (2. ábra Polling and Counting Centre)


 

[1]A poszt szerzője rövidtávú megfigyelőként a Beduin Észak Választási körzetben követte a választást közvetlenül megelőző naptól a szavazatok összesítéséig a folyamatot. A posztban leírtak a szerző személyes megfigyelésein alapulnak, véleménye is hangsúlyozottan személyesés, esetenként nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió missziójának hivatalos véleményét.

 

komment

Címkék: választás arab külföldi választás Jordánia Kiss Károly cikkei

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr825066591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása