2013.01.17.
18:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Együtt vagy külön-külön?

Együtt 2014 - pártok alakulnak?

A Haza és Haladás Egyesület, a Szolidaritás és a Milla közösen, Együtt 2014 néven - hírdettek politikai mozgalmat. Lazítani a mozgalami szövetségen vagy integrálódni közös párttá?  Érlelődik az elhatározás. Véleményem szerint a demokratikus ellenzék számára  közös lista és a 106 közös egyéni választókerületi jelölt adja. Ha az Együtt 2014 szervezetei együttes elhatározásra jutnak , még akkor is hosszú az út a többi demokratikus párt és civil szervezettel való szövetségig. 

2 komment · 1 trackback

Címkék: választás demokrácia rendszerváltás pártok előválasztás MSZP LMP 4K! Bajnai Bokros 2014 Magyarország Kuncze Szabadság és Reform Intézet Szabadelvű Polgárok Egyesülete Szövetségben Együtt Magyarországért Demokratikus Koalíció

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr345024031

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Külön 2014 2013.01.30. 01:34:00

Már leírtam, hogy országosan 300.000 választó egybehangzó akarata simán be tud juttatni egy pártlistáról 3-6 képviselőt... (majd itt lejjebb még kifejtem, hogy mitől ennyire bizonytalan ez a szám)Mivel ennyi választót azért nem olyan könnyű megszólítan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.01.18. 19:43:21

Erre: "a demokratikus ellenzék számára közös lista és a 106 közös egyéni választókerületi jelölt adja."
A közös lista vissza is üthet. :(
Sok választó lehet, aki nem szavazna rá egyik vagy másik "összetevője" miatt - míg külön listán szavazna a "maradékra".

Nem értem, hogy miért kell ezt erőltetni, amikor a korábbi választásokon is ugyanez a "vegyes" rendszer volt, és az egyéni körzet akkor is KÉT jelölt között dőlt el, míg a listák külön indultak (legutóbb pl. NÉGY lista futott be!)
Tehát most is simán lehetne ez így.
Annál is inkább, mert a H&H tanulmánya eleve lemondani látszik 28 ún. "jobboldali adottságú" EVK-ról, ami azt is jelenthetné, hogy azokban a körzetekben akár minden demokratikus párt indíthatna SAJÁT jelöltet a KÜLÖN országos listája felállításához, hiszen azokban a körzetekben egy közös jelölt is esélytelen lenne...
A többi körzetben indulna az EGY-EGY közös jelöltjük, akiknek nyerniük kellene - pláne a 2/3-hoz! - jellemzően minimális előnnyel, ami pedig csak igen kevés töredéket adna.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.01.18. 20:15:02

Pontosan erre valók a külön listák:
"A későbbi koalíciós kormányalakítás tisztességének nélkülözhetetlen eleme, hogy a koalíció egyes tagjaira leadott szavatok száma pontosan megállapítható legyen." (-Dr.T.Z.)
süti beállítások módosítása