2012.10.02.
09:07

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Utazás a Fehér Ház körül - Páli Zoltán

Nem egészen 1 hónap múlva megválasztják az USA elnökét mi pedig ezt nem hagyhatjuk szó nélkül. A mai naptól kezdve folyamatosan beszámolunk Önöknek a legújabb kampányeseményekről, hogy ne maradjanak le semmiről! Jelen cikkemben igyekszem beszámolni a jelöltállító konvenciók óta történt fontosabb eseményekről, de bátorítanám Önöket arra, hogy nyugodt szívvel kommentálják vagy osszák meg cikkeinket!

A 2012-es amerikai elnökválasztás legfőbb témája minden bizonnyal a gazdaság és a gazdasági nehézségek orvoslása. A munkanélküliség szokatlanul magas szinten rekedése vagy az ingatlanpiac kilátástalan helyzete azt eredményezte, hogy „az amerikai választók 80 százaléka olyannyira fontosnak érzi a gazdasági problémákra adott válaszokat, hogy azok alapján fog szavazni.1

A második és egyáltalán nem elhanyagolható téma az amerikai külpolitika. Nem hiába valószínűsítik azt, hogy ez lesz az egyik legfontosabb téma az első, október 3-i elnökjelölti vitán. Egy kiszivárogtatott felvétel alapján pédául Mitt Romney „reménytelennek tartja a palesztin-izraeli konfliktust, és szerinte a palesztinok eltökéltek Izrael elpusztításával kapcsolatban.”2

Romneyról nem ez az egyedüli felvétel került a nyilvánosság elé. Egy másik videó tanulsága szerint arról beszélt egy zártkörű rendezvényen, hogy „a választók 47 százaléka függ a kormánytól, azt hiszik, hogy áldozatok, azt hiszik, hogy a kormány felelőssége, hogy gondoskodjon róluk, azt hiszik, hogy jogosultak egészségügyi ellátásra, élelmiszerre, lakásra, bármire... Nekem nem kell foglalkoznom ezekkel az emberekkel.”4

Romney szakadatlanul támadta ellenfelét, hogy az elmúlt 4 évben túl elnéző volt Kínával és a kínai érdekekkel szemben. Erre Obama elnök úgy válaszolt, hogy „leállítatta egy kínai cég szélturbina beruházásának az építését Oregon államban… Ez volt az első olyan külföldi beruházás 22 év óta, amit leállítottak”3

Valószínűleg ezek is közrejátszottak abban, hogy Obama megőrizte előnyét Romneyval szemben és a legfrissebb felmérések szerint „ … egyes államokban még növelni is tudta népszerűségét.”5

Ezen hírek fényében várjuk az első elnökjelölti vitát, amely kiemelkedő fontosságú is lehet akár. A CNN emiatt készített is egy videót, amely több minden mellett, bemutatja az eddigi viták tanulságait.6

Ígérem, az elnökjelölti vita után újra jelentkezünk!

Páli Zoltán,
az ELTE ÁJK politológus hallgatója

2012.10.01.

  1. http://www.bbc.co.uk/news/magazine-19729802
  2. http://www.origo.hu/nagyvilag/20120918-ujabb-video-neheziti-romney-sorsat.html
  3. http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-19766965
  4. http://thecaucus.blogs.nytimes.com/2012/09/17/romney-faults-those-dependent-on-government/
  5. http://www.nytimes.com/2012/09/26/us/politics/polls-show-obama-widening-lead-in-ohio-and-florida.html?_r=0
  6. http://edition.cnn.com/2012/10/01/opinion/stanley-romney-debate/index.html?hpt=us_mid

komment

Címkék: demokrácia külföldi választás USA 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr924815113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maller Béla 2012.10.23. 14:03:00

Tisztelt Tóth Zoltán Úr!
Mindig érdeklődéssel olvastam, olvasom írásait, mert azok szakszerűek és iránymutatóak. Ez vonatkozik a Népszava okt. 15-i számában megjelent „ Öt pont az őszinteségről” c. írására is, amelynek minden pontjával egyetértek.
Magamról röviden: Maller Béla vagyok, Szekszárdon élek. Megettem a kenyerem javát. 85 életévemet taposom. 65 év mozgalmi múlt van mögöttem. 2011-ig alapító tagja voltam az MSZP-nek, de amit itt a városban, megyében az MSZP vezetői részéről tapasztaltam (csak a saját érdek szem előtt tartása) arra késztetett, hogy nevemet, arcomat ehhez a gyakorlathoz tovább nem adhatom, kiléptem a pártból. A fentiek ellenére, koromhoz, lehetőségeimhez mérten helyileg teszem a dolgom. Próbálok lelket verni az emberekben, hogy nincs minden veszve, gátat lehet szabni a jelenleg regnáló kormány ámokfutásának. (Gondolataim jobb megértése érdekében mellékelem a Népszava Szerintem… rovatában 2012. szept. 15-én megjelent írásomat, amelyben az Ön véleményének idézésével zártam soraimat.)
2010. április végén, akkor még MSZP tagként, a helyi szervezet taggyűlésén kijelentettem: nem volt törvényszerű a 2010. ápr. 11-i földindulás, a 2/3 –os többség megszerzése, de annak a politikának, amit az MSZP 20 év alatt folytatott, annak törvényszerű következménye a kialakult helyzet. A súlyos vereség után vártam, hogy az MSZP vezetése magába száll, és őszintén beszél az elkövetett hibákról. Nem ezt tette. Ellenkezőleg, több MSZP-és vezető minden realitást mellőzve, mell döngetve kijelenti: 2014-ben az MSZP legyőzi a Fideszt, még 2/3-os többséget is elérhet. 2012. okt. 14-én az ÁTV-ben szomorúan hallgattam az MSZP részéről Szanyi Tibor, a DK részéről Vadai Ágnes Juhász Péterrel szembeni érvelését, amikor arra hivatkoznak, hogy 2002-2010-ig mennyit fejlődött az ország, hogy mennyi út, híd épült, hogy hány városközpont lett felújítva stb. Ez mind igaz, de arról egy árva szó sem esett, hogy ezek nem saját erőből, hanem kölcsönből épültek, és nagyban hozzájárultak az ország eladósodásához. Igaza van Juhász Péternek, hogy az politika, amit az MSZP 20 évig képviselt, az nem jöhet vissza. Neki nem az MSZP, nem a DK tagságával, hanem annak vezetőivel van gondja, mert azok nagyban hozzájárultak a jelenlegi helyzet kialakulásához.
Jelenleg az MSZP-ben örömtüzek gyúlnak, hogy két településen nyertek. Nem veszik figyelembe, hogy még a régi rendszer működik, hogy 2014-ben minden más lesz. Ha lebecsülik Orbánt az a vereség záloga lesz.
Az MSZP elnöke kijelenti: 2013 őszéig eldől, hogy ki lesz az MSZP miniszterelnök jelöltje, az a személy, akinek a vezetésével le lehet győzni a Fideszt. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy kiderüljön: az elnök kire gondol.
Az MSZP-nek már van programja, azt mindenkinek megküldi. Hirdeti az összefogást. Ezzel mossák kezeiket, mi mindent megtettünk. Az MSZP vezetése egyre, a hitelességre nem gondol. Sajnos az Orbánt leváltani akarok körének többségében az MSZP vezetés nem hiteles. Miért? Az idősebb vezetők a párt „emlőin” nevelkedtek, ha ideiglenesen tudnak is hatni az emberekre, de értékteremtő munkát soha nem végeztek. A fiatalok többsége csak karriert lát a politikában.
Tartok attól, hogy a magukat demokratikusnak tartott, az összefogást és az Orbán kormány leváltását sürgető pártok az utolsó pillanatig saját pozíciójukat kívánják erősíteni, járják a maguk útját, végén, a vereségnél majd egymásra mutogatnak. Ezt mindenáron meg kell akadályozni.
Örülök annak, hogy Bajnai Gordon visszatér a politikába, zászlót bont. Ö már bizonyított. Higgadt, nyugodt magatartásával, nehéz helyzetben, határokon belül és kívül is tekintélyt szerzett Magyarországnak.
A zárszámadás ideje vészesen közeledik, sok idő nincs a meditálásra. Sürgősen lépni kell.

A kialakult helyzetről levont következtetéseim:

1. Mivel a demokratikus erők közül az MSZP-nek van a legkiterjedtebb infrastruktúrája ( minden nagyobb városban van jól felszerelt irodája), így az érdemi összefogásban, az Orbán kormány leváltásában kiemelkedő felelősége van.
2. Ha minden demokratikus erő ( párt és civil szervezet ) felsorakozik az MSZP zászlaja alá, akkor sem biztos a 2/3 többség elérése, de még a sima győzelem sem.
3. Semmit sem szabad a véletlenre bízni. Csak a legszélesebb összefogással lehet úrrá lenni a helyzeten, érdemben legyőzni a jelenleg regnáló kormányt. Nem annak a szervezetnek, személynek kell vezető erőnek (vezetőnek) lenni, amely (aki) magát annak tartja, hanem annak, aki valóságban legnagyobb tömeget tud megszólítani, illetve hitele van, a választok elhiszik, hogy a programját érdemben képes végrehajtani.
Szerintem az alábbi feladatokra kellene koncentrálni:
1. A legtöbb ember mozgósítására képes, civil szervezet (egyesület) mögé kellene csoportosítani a változást akaró választópolgárokat. E csoportosulás minél előbb kapjon nyilvánosságot, támogatottsága legyen mérhető.
2. Az első pontban jelzett csoportosulás vezetői alakítsák ki a programot, ebben kiemelten kezeljék az alkotmányos rend helyreállítását.
3. Célszerű kijelölni 3-4 olyan közismert, hiteles személyiséget, aki az első és a második pontban foglaltakkal azonosulni tud.
4. Széleskörű konzultáció keretében, a lakosság körében fel kellene mérni, hogy a választópolgárok az alapvető, 5-6 pontban megfogalmazott programról hogyan vélekednek. E felmérés keretében javaslatba hozni 3-4 közismert, hiteles személyiséget, és a választásra jogosultak döntsék el, hogy kit tartanak legalkalmasabbnak a program megvalósítására, illetve miniszterelnök-jelöltként.
5. Az 1.2.3.4. pontban foglaltakat legkésőbb 2013. év közepéig célszerű lenne végrehajtani, kialakítani a helyi szervezeteket, és megkezdeni felkészítésüket a választásokra.
Szekszárd, 2012. október 23.
Tisztelettel:
Maller Béla
Email címem: mbela @ tolna. net

Ha lehet, az email címemre kérek visszajelzést, hogy levelem eljutott-e Önhöz.

A levelem elején jelzett melléklet.
Újabb intő jel.
2012. szept. 2-án új polgármestert választott Hódmezővásárhely. E választáson az MSZP viszonylag sikeresen szerepelt. A gyér részvétel mellett is 1489 –el többen szavaztak rá, mint 2010-ben. Ez az eredmény a Fidesz fellegvárában nem lebecsülendő, de az érem másik oldalát is vizsgálni kell. A szavazati arányok, Fidesz 52, az MSZP 22 %-os eredménye, a távolmaradók nagy száma és az a tény, hogy a teljes jobboldal 2/3-os többséget szerzett gondolkodásra kell, hogy késztesse az MSZP vezetését.
A lelkesítő szavak kellenek, de nem elegendőek. Az MSZP elnöke 2012. aug. 16-án kijelenti: „ az MSZP, ha kell egyedül is képes legyőzni a Fideszt”. Bárcsak igaza lenne az elnök úrnak, de én megfontolásra, óvatosságra inteném. 2009-ben is határozottan állították, hogy a Fidesz nem szerezhet 2/3-os többséget, szerzett.
A demokratikus pártok, civil szervezetek vezetői váltig hangoztatják az összefogás szükségességét, de telik az idő és az összefogásnak nyoma sincs. A nagyok eldönthetik, hogy minden körzetben a támogatottság mértékének arányában egy adott párt jelöltje indul, de a LMP vagy a DK támogatóit nehéz lesz meggyőzni, hogy az MSZP jelöltjére szavazzon. Ez fordítva is igaz.

Az MSZP is váltig hangoztatja, hogy készek minden demokratikus szervezettel szövetségre lépni, de járja a maga útját. Kijelenti, hogy még ebben az évben mind a 106 választókörzetnek lesz felelőse ( jelöltje). Ezzel azt kívánják érzékeltetni, hogy a zászlóvivő csak ő lehet, hogy a többinek a felsorakozás a dolga. Ez közel sem ilyen egyszerű. A 2/3-os többség eléréshez ennél több, a jelenleginél jóval szélesebb körű önmérséklet kellene. Ebben a helyzetben lenne igazán szükség a civil összefogásra. Népakarattal kikényszeríteni, hogy olyan, köztiszteletben álló személyek kerüljenek az élvonalba, akiket a politika nem fertőzött meg, akiktől a választópolgárok az őszinte szót is elfogadják. Egy alapvető cél elérésének kellene mindent alárendelni: 2014-ben 2/3-os többséget szerezni, és visszaállítani a valódi alkotmányos rendet. Tartok attól, hogy végül nem az ország, hanem az egyéni és a csoportérdek kerekedik felül. Erős a gyanúm, hogy Tóth Zoltán választási szakértőnek lesz igaza, amikor azt mondta: „ a jelenlegi pártvezetők beérik a biztos pártválasztók, biztos szavazók szavazatával, hogy a 2014 – 18 között, az új arányoknak megfelelő számban az embereik parlamenti fizetést kapjanak.”

Dr. Tóth Zoltán 2012.10.23. 21:40:18

Tisztelt Maller Béla Úr! Megkaptam levelét,de egy kis idő szükséges az érdemi válaszra. Köszönettel Tóth Zoltán
süti beállítások módosítása