2012.06.21.
18:32

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A görögök az Európai Unióra szavaztak

gorog_zaszlo_800_1_1340296099.jpg_800x600

Ismét nagykoalícós kormány Görögországban.

Görögországban 2012. májusában parlamenti választásokat tartottak. Ennek a választásnak tartalmi előzménye az volt, hogy a görög gazdasági válság miatt az addig kormányzó szocialista párt megbukott a parlamentben, és helyét egy nagykoalíció foglalta el, amelyet a szocialista párt a mindenkori ellenfelével a néppárttal alkotott. A nagykoalíciós kormánynak volt a feladata az Európai Unióval való gazdasági-költségvetési kiegyezés létrehozása, amely megtörtént. A nagykoalíciós kormányzásra csak kijelölt (rövid) időszak és korlátozott politikai felhatalmazás vonatkozott, amely gyorsan lejárt.

A májusi választásokon a hagyományos nagypártokat (szocialista és néppárt) a görögök leszavazták: http://tothzoltan.blog.hu/tags/G%C3%B6r%C3%B6gorsz%C3%A1g

A választásokat követően a volt nagypártok vezetői és a feltörekvő, de határozottan unió ellenes Radikális Baloldal vezetője is felkérést kapott kormányalakításra, de mindenki sikertelen volt. A politikai patthelyzetre a megválasztott parlament feloszlatása és új előrehozott választás kiírása volt a válasz.

A június 17-re kiírt új választásokon a konzervatív néppárt (Új Demokrácia, vezetője Szamarasz, unió barát párt) kapta a legtöbb szavazatot (30%), második lett egy újbaloldali koalíció (27%) (Sziraza, vezetője Ciprasz, amely határozattan unió ellenes párt), harmadik lett a válság kitörésekor kormányzó szocialista párt (12%) (Paszok, vezetője Vanizelosz, unió barát párt), fontos, de kevés mandátumot nyert a Demokratikus Bal (6%) (DIMAR, unió barát párt).

3 napja volt a választások után kormány megalakulásának. Ezt a követelményt a pártok teljesítették, és az új miniszterelnök már szerdán délben (2,5 nap után) letette az esküt.

Az új kormány az áprilisi - átmeneti - kormányhoz hasonlóan nagykoalíciós jellegű: vezetője  konzervatív néppárti vezér Szamarasz. A nagykoalíció tagja a szocialista párt és a demokratikus bal.

A nagykoalíciót alkotó 3 párt együtt a parlamentben 174 mandátummal rendelkezik a 300-ból.

A szavazatok erejével kormányt alakíthattak az Európai Uniót támogató és az euró-övezetben maradni kívánó pártok.

Hogyan tovább?

 

komment

Címkék: demokrácia Európai Unió Görögország külföldi választás

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr494603251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása